Hlavní obsah

Soud potvrdil podmínku chodci, který vběhl do cesty motorkáři. Ten se vážně zranil

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Krajský soud v Brně zamítl odvolání muže, který dostal dříve podmíněný trest za těžké ublížení na zdraví za to, že při venčení svého psa náhle vkročil do cesty motorkáři. Ten, aby zabránil střetu, prudce zabrzdil, spadl a těžce se zranil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Odvolací soud neshledal důvod, proč měnit verdikt odsuzující muže tříměsíční podmínkou s odkladem na jeden rok. Rozsudek je tedy pravomocný.

„Obžalovaný vstoupil do vozovky mimo přechod, mezi auty, a ještě před sebou vedl psa. Reakce poškozeného motocyklisty sice byla chybná, ale není povinností poškozeného nebo jiného účastníka silničního provozu správně reagovat na hrubou chybu dalšího účastníka silničního provozu,” konstatoval ve středu senát v čele se soudkyní Hanou Kleinovou.

Soudkyně zdůraznila, že trest je podle ní zcela důvodný, protože chodci jsou účastníky silničního provozu a musí se chovat obezřetně tak, aby nepoškodili někoho dalšího.

Pořádně se nepřesvědčil

Muž vedl na vodítku svého psa a bez varování vešel do silnice mezerou mezi zaparkovanými auty.

Okresní soud v Hodoníně, který případ řešil v minulosti jako první instance, konstatoval, že obviněný se řádně nepřesvědčil, jestli může s ohledem na jiné účastníky provozu bezpečně přejít silnici.

„Vstoupil kolmo do vozovky před motocykl, jehož řidič v úmyslu zabránit hrozícímu střetu intenzivně brzdil, přičemž s motocyklem upadl na vozovku a po této se sunul vpřed, aniž došlo ke střetu s obviněným nebo jeho psem, a v důsledku pádu utrpěl těžké zranění,“ napsal soud do odůvodnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám