Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby exstrážníka za zastřelení ochranky klubu

– Hradec Králové • Aktualizováno
Právo, pra

Střelce z Vysokého Mýta, 43letého Pavla Koblížka, který koncem loňského prosince zastřelil 21letého Radka Svobodu a těžce zranil jeho 26letého bratra Lukáše, zprostil v pátek Krajský soud v Hradci Králové obžaloby.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Bývalý strážník Pavel Koblížek (vpravo) po vyhlášení rozsudku

Článek

Čin bývalého policisty a strážníka vysokomýtské městské policie, jenž v silné opilosti střílel po střízlivých a neozbrojených lidech, označil soud za nutnou obranu. „Obrana, aby měla smysl, musí být účinnější nežli útok. Napadený má právo se bránit účinnějšími prostředky,“ zdůvodnil verdikt soudce Petr Mráka.

Obžalovaný rozsudek po poradě s obhájcem Jiřím Teryngelem přijal, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlení. „Koblížek nevěděl, proč je napadán a subjektivně se bránil násilí,“ konstatoval státní zástupce Milan Vacek.

„Málem mne to porazilo. Blížíme se Divokému západu, kdy jeden může beztrestně zastřelit druhého, což může být nebezpečný precedens,“ okomentoval soudní verdikt právní zmocněnec Svobodových Pavel Jelínek. Rozsudek neunesla sestra oběti. Dívka zkolabovala v soudní síni a soudce musel jednání na patnáct minut přerušit.

Nejdřív vražda potom zabití

Koblížkovi, obviněnému zprvu z vraždy a nakonec obžalovanému z pokusu o zabití, hrozil za smrt otce tříletého syna až 12letý pobyt za mřížemi. Strážník skončil ihned po smrtící střelbě ve vazbě, odkud ho soud po čtvrt roce propustil.

Incident se odehrál v noci na 21. prosince před diskotékou Stodola ve Vysokém Mýtě, kam opilý Koblížek spolu s bratrem a dalším mužem přijel autem. Muži se snažili dostat zadarmo dovnitř pod záminkou policejní akce.

Jeden na mě skočil, povalil mě a začal škrtit. Nemohl jsem dýchat.
Pavel Koblížek

Trojice narazila na odpor provozovatelů podniku, načež kdosi z podnapilých výtržníků, podle policejní expertizy Koblížkův bratr, vystříkal na schodišti klubu ampuli se slzotvorným plynem. „Bratři sloužící u vchodu začali muže pronásledovat s úmyslem předat je policii,“ popsal nejstarší z bratrů Svobodových Roman.

Koblížek zprvu odpověděl střelbou do vzduchu a posléze do pronásledovatelů. „Jako bývalý policista a strážník nejdříve marně použil pohrůžku použití zbraně,“ okomentoval situaci soudce Mráka, považující útok Svobodových za svévolnou pomstu.

Kulky z legálně drženého Koblížkova revolveru Smith & Wesson zranily Lukáše Svobodu a zabily Radka, jenž se podle Svobodových snažil pomoci těžce zraněnému bratrovi.

Znalci podpořili Koblížka

Znalci však zpochybnili verzi Svobodových o bezhlavé střelbě z větší vzdálenosti bez předchozího fyzického konfliktu a dali zapravdu Koblížkově příběhu o nečekaném útoku, vzájemné potyčce a následné střelbě ze strachu o holý život.

„Slyšel jsem křik: Chyťte ho. Stůj, fízle, ať tě sejmem. Jeden na mě skočil, povalil mě a začal škrtit. Nemohl jsem dýchat a zmáčkl spoušť revolveru. Potom jsem revolver přiložil k noze druhého útočníka a vyšla rána, pak přiběhl třetí, který mě kopl,“ popsal soudu útok Koblížek.

Ten ale podle soudu naopak prokázal natolik jasnou mysl a sebekontrolu, že Lukáše Svobodu stejně jako jeho bratra hned nezabil, nýbrž střelil do třísel s úmyslem co nejméně ublížit.

Střelce z Vysokého Mýta, považovaného vysokomýtským starostou Františkem Jiraským (Nestraníci) doposud za bezproblémového, čeká patrně pouze postih za porušení zákona o zbraních a střelivu a opileckou jízdu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám