Hlavní obsah

Nemravnost není trestná, řekla soudkyně a zprostila Nečasovou a Rittiga obžaloby

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze v pondělí zprostil někdejší šéfku premiérova kabinetu Janu Nečasovou (Nagyovou), lobbistu Ivo Rittiga a jeho právníka Davida Michala obžaloby v kauze údajného vyzrazení utajované zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Ivo Rittig

Článek

Podle předsedkyně senátu Moniky Křikavové nejsou skutky, z nichž je vinila obžaloba, trestným činem. „Tento soud musí konstatovat, že nemravnost není trestná. Pokud by tomu tak bylo, tak naše věznice praskají ve švech,“ uvedla na adresu obžalovaných soudkyně. Úřad vlády podle ní fungoval „jako market s informacemi”.

„Ta doba bohužel neměla upravena jasná pravidla pro lobbisty, která vlastně neexistují doposud. Tento případ je toho typickým svědectvím,” uvedla Křikavová. „V normálně fungujících demokraciích je to něco naprosto nepředstavitelného. Je to velmi nemravné, neetické, ale není to protiprávní,” dodala.

Státní zástupce žádal pro Nečasovou tříletý trest vězení, pro oba muže podmínky a peněžité tresty.

Obžaloba tvrdí, že Rittig se v roce 2012 dověděl od tehdejší šéfky premiérova kabinetu Nečasové o utajeném materiálu zaslaném premiérovi Petru Nečasovi (ODS). Dovodil údajně, že zpráva BIS se týká právě jeho, a proto za Nečasovou poslal právníka Michala.

Kauza Nečasové a BIS je znovu před soudem, jednání začalo „kočkopsem”

Krimi

Premiérova partnerka podle obžaloby Michalovi obsah dokumentu prozradila a Rittig pak mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány a instituce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jana Nečasová (dříve Nagyová) u soudu v roce 2017.

Trojice vinu odmítá, podle Rittiga je obžaloba absurdní. Obhájci poukazují i na to, že informace o Rittigově vlivu na ministerstvu zemědělství nebyla tajná, protože o ní už dříve psali novináři. Soud uznal obžalované vinnými už v lednu 2017, odvolací senát však následně věc vrátil k dalšímu projednání.

Soud zpřísnil Nečasové i zpravodajcům podmínky za zneužití rozvědky

Krimi

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám