Hlavní obsah

Soud znovu zrušil podmínku pro exdetektiva Vokála za vyzrazení razie

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský městský soud ve čtvrtek zrušil podmíněný trest bývalému detektivovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luďku Vokálovi v případu vyzrazení policejního zátahu v kauze Vidkun. Odvolací soud případ vrátil k novému projednání Obvodnímu soudu pro Prahu 5 s tím, že by se případ měl řešit společně s jinou Vokálovou kauzou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Exdetektiv Luděk Vokál u Obvodního soudu pro Prahu 5 (20. září 2018).

Článek

Odvolací městský soud uvedl, že případ by se měl znovu projednat, a to společně s další kauzou, ve které Vokála státní zastupitelství obžalovalo – jedná se obžalobu z vynášení informací z vyšetřovacích spisů a také z korupce. Vokál měl podle spisu v letech 2010 až 2015 vynášet informace z živých spisů o šéfovi ČEZ Danielu Benešovi či lobbistovi Romanu Janouškovi.

Kdybych viděl jakýkoliv náznak, zasáhl bych, řekl soudu Šlachta v kauze vyzrazení informací

Krimi

V případu týkajícím se Vidkunu uložil Obvodní soud pro Prahu 5 loni podmínku 13 měsíců se zkušební dobou 2,5 roku a zákaz činnosti u policie na 16 měsíců. Proti tomu se Vokál odvolal právě k městskému soudu. Případ mělo město na stole nyní již podruhé, poprvé při Vokálově odvolání proti totožnému verdiktu z roku 2019. Soud tento rozsudek zrušil a rovněž vrátil k novému projednání.

Bývalý detektiv Vokál dostal znovu podmínku za vyzrazení zátahu

Krimi

Někdejší vysoce postavený důstojník ÚOOZ Vokál se podle soudu dopustil zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s vyzrazením policejní razie v olomoucké korupční kauze Vidkun. Obžaloba tvrdí, že prozradil podnikateli Albinu Arifovičovi, se kterým udržoval přátelské kontakty, že policie bude v případu zasahovat.

Exdetektiv Vokál, obžalovaný z vyzrazení razie, je zpět z Ukrajiny, čeká ho soud

Krimi

Podnikateli podle státního zástupce zaslal Vokál prostřednictvím aplikace Viber zprávu: „Už je pozdě, už s tím nic neuděláme, zbytek ústně.“ Na dotaz podnikatele, o co jde, mu údajně odepsal, že o něj ani o Arifoviče nejde. Na otázku, jestli se má podnikatel připravit na útok ze strany tehdejšího ÚOOZ, mu Vokál podle obžaloby odpověděl, že ne.

Exdetektiv ÚOOZ, který měl vyzradit razii, u soudu vypovídal za zavřenými dveřmi

Krimi

Olomoucká korupční kauza Vidkun už rovněž mezitím skončila u soudu. Týká se vynášení informací z policejních spisů. Obžalováni jsou bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), vlivný podnikatel Ivan Kyselý, někdejší olomoucký policejní náměstek Karel Kadlec a šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám