Hlavní obsah

Soud zastavil stíhání za nápisy na ruském konzulátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Podmíněným zastavením trestního stíhání skončil v pátek u Okresního soudu v Ostravě případ tří mladých mužů, kteří v únoru krátce po zahájení ruské invaze na Ukrajinu postříkali fasádu památkově chráněné budovy v centru Ostravy, kde měl kancelář Honorární konzulát Ruské federace.

Foto: Aleš Honus, Právo

Trojice se k činu přiznala a uhradila škodu.

Článek

Mladíci byli stíháni pro přečin poškození cizí věci, za který jim hrozil až jeden rok ve vězení. Se zastavením stíhání v pátek souhlasila i státní zástupkyně. Zkušební lhůtu soud stanovil na jeden rok. Pokud v té době nic neprovedou, celá záležitost pro ně končí.

Všichni tři muži ve věku od 20 do 26 let se ke svému činu přiznali, a dokonce společně zaplatili škodu majitelům budovy, která patří ostravským advokátům. Ti následně peníze převedli na konto Člověka v tísni.

Policie zadržela trojici, která měla poničit ruský konzulát v Ostravě

Krimi

Soud vzal v úvahu, že muži dosud nebyli trestaní a uhradili škodu. Přihlédl i k motivu činu. „Povahu jejich jednání snižuje i okolnost, že šlo o vyjádření projevu a názoru na politickou situaci. Pro příště byste se ale měli projevovat tak, abyste při tom nepoškozovali práva nebo majetek jiných,“ vzkázal mladíkům soudce.

Trojici mužů policisté dopadli krátce po činu. V době, kdy budovu poškodili, v ní přitom již Honorární konzulát Ruské federace nesídlil, protože majitelé mu po zahájení válečného tažení vypověděli nájemní smlouvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám