Hlavní obsah

Soud zamítl žádost lobbisty Janouška o započtení přerušeného 4,5letého trestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský městský soud zamítl žádost lobbisty Romana Janouška o započítání doby přerušení trestu do celkové doby výkonu trestu. Uvedla to ve čtvrtek Česká televize (ČT).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Lobbista Roman Janoušek

Článek

Mluvčí soudu potvrdil, že rozhodnutí padlo, neuvedl ale jaké. Lobbista si odpykává 4,5 roku vězení za úmyslné sražení ženy autem.

Do vězení nastoupil v roce 2014, trest měl ze zdravotních důvodů přerušen od března 2016. Do výkonu trestu Janoušek znovu nastoupil letos v červenci.

„Mohu potvrdit, že o žádosti odsouzeného již bylo rozhodnuto, avšak o obsahu rozhodnutí lze informovat až po jeho doručení procesním stranám,“ sdělil ČT mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.

Janoušek usiluje o předčasné propuštění

Krimi

Janouškův advokát podle televize verdikt nechtěl komentovat. Proti zamítnutí žádosti lze podat stížnost. Pokud by soud žádosti vyhověl, mohl by Janoušek být z vězení zřejmě propuštěn.

Výkon trestu soudy Janouškovi ze zdravotních důvodů na jeho žádost přerušovaly opakovaně. Podle lékařských posudků Janoušek trpí nevyléčitelnou nemocí a při chůzi se musí opírat o francouzskou hůl.

Po operaci mozku má podle lékařů v hlavě implantát, který by se pohybem mohl uvolnit, a Janouška tak zabít.

Krajský soud v Brně na konci dubna Janouškovi prodloužil přerušení výkonu trestu o další dva roky, proti usnesení podal stížnost státní zástupce.

Vrchní soud v Olomouci žalobci vyhověl. Janouškův zdravotní stav podle usnesení soudu nebrání tomu, aby mohl pobývat ve věznici.

Žalobce navrhl pro Janouška v kauze Chambon až osm let vězení

Krimi

Janoušek také v minulosti dvakrát žádal pražský městský soud o prominutí zbytku trestu, ten mu však ani jednou nevyhověl.

V létě 2019 nechal Vrchní soud v Praze Janouška sledovat a ukázalo se, že chodí bez doporučeného doprovodu na plovárnu, vyjel si na kole nebo navštívil galerii.

Server Seznam Zprávy také letos zveřejnil fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na nichž se Janoušek bez hole pohybuje na zasněžených svazích rakouských Alp.

Reklama

Výběr článků

Načítám