Hlavní obsah

Soud za daňové úniky oddálilo stíhání znalce v kauze OKD

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Zatčením plzeňského podnikatele Martina Uhra a jeho společnice Pavlíny Nováčkové začali v roce 2006 policisté rozkrývat jeden z největších případů nezaplacených daní za prodané pohonné hmoty. Po deseti letech vyšetřování se sice letos v lednu podařilo státnímu zástupci dostat pětici lidí před soud, ale ten odmítl vzít v potaz jako důkaz znalecký posudek na účetnictví zainteresovaných firem s vyčíslením škody, která státu vznikla.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jeho hlavním zpracovatelem byl totiž Rudolf Doucha, který je trestně stíhaný za údajně zkreslený posudek, na jehož základě měl stát přijít při prodeji podílu v těžební firmě OKD o 5,7 miliardy korun. Doucha má pozastavenu znaleckou činnost a nemůže tak přijít k soudu ztvrdit posudek a zodpovědět případné doplňující dotazy jak ze strany senátu, tak žalobce či obhájců.

Vypracovat nový posudek v současné době bude těžké.
Rudolf Doucha

„Nastaly takové okolnosti, pro které se předseda senátu rozhodl nechat zpracovat nový znalecký posudek,“ uvedl mluvčí Krajského soudu v Plzni David Unger.

Jenže to bude zřejmě problém. Podle zjištění Práva se řada důležitých účetních dokumentů ztratila. „Já jsem ten posudek dělal pro policii někdy v roce 2008. Vzal jsem si na výpomoc ještě dva kolegy a trvalo nám to asi půl roku,“ řekl Právu Doucha.

17 pytlů

Pamatuje si, že materiály k posouzení si vyzvedával na policii. „Bylo toho asi 17 velkých pytlů, které jsme zase potom vrátili. Já se obávám, že ty pytle pak někde vzaly za své. Každopádně vypracovat nový posudek v současné době bude těžké, ne-li nemožné,“ sdělil Doucha.

Tři podnikatelé, účetní a advokát čelí obvinění z podvodu a legalizace výnosů z trestné činnosti. Státní kasu měli připravit o půl miliardy korun. Podle spisu byli hlavními aktéry právě Uher s Nováčkovou, kteří prostřednictvím firem Solitor, Redost a Oilmaster dovezli v letech 2004 až 2006 do České republiky stovky cisteren s benzínem, aniž by zaplatili plnou výši spotřební daně a daně z přidané hodnoty.

Obžalovaní podnikatelé daňová přiznání nefalšovali a oficiálně se k povinnosti platit dluhy hlásili. Argumentovali tím, že daně platit chtěli, ale nemohli, protože jejich firmám se nedaří a nemají peníze. „K tomu, aby navodili dojem, že jsou na tom špatně a nemají na placení daní, vykazovali fiktivní finanční operace. Papírově to vypadalo tak, že obchodníci jsou na pokraji krachu, ale ve skutečnosti měli velké zisky,“ uvedl zdroj obeznámený s případem.

Vinu popírají

Podle žalobce z vrchního státního zastupitelství Vladimíra Trýzny než došlo k fyzickému placení daní, utržené peníze na účtech firem už nebyly a následným vymáháním se stát dostal jen ke zlomku dlužné sumy.

Uher s Nováčkovou u soudu nevypovídali. V přípravném řízení při výsleších na policii oba tvrdili, že se žádného trestného činu nedopustili.

Stíhaní obchodníci využili zavedení volného obchodu v rámci Evropské unie, kdy v květnu 2004 z hranic zmizely celní kontroly. Do té doby to fungovalo tak, že daň z přidané hodnoty a zároveň clo vybírali celníci přímo na hranicích při každé jednotlivé dodávce pohonných hmot do ČR.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvůli privatizaci OKD obžalovali trojici lidí

Vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu na tři osoby v souvislosti s privatizací Ostravsko-karvinských dolů (OKD). Jednoho z podezřelých viní z křivé...

Soud bude řešit, co s kauzou privatizace OKD

Kauza privatizace důlního gigantu OKD, ve které se má zpovídat znalec Rudolf Doucha a dva bývalí manažeři Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurka, se...

Výběr článků

Načítám