Hlavní obsah

Soud v Brně zpřísnil Březinovi trest na 14 let a devět měsíců, ovlivňoval svědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně ve čtvrtek zpřísnil trest vězení zlínskému lihovému bossovi Radku Březinovi ze 13 let na 14 let a devět měsíců. Z vazby se v letech 2012 až 2014 v lihové kauze pokusil uplatit kriminalistu a snažil se ovlivnit desítky svědků.

Soud zpřísnil trest Radku Březinovi v lihové kauzeVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Radek Březina se po svém zatčení v říjnu 2012 snažil z vazby zhruba dva roky ovlivňovat trestní řízení ve věci mnohamiliardových lihových podvodů. Kromě zpřísnění trestu mu nyní soud uložil i zákaz činnosti ve vedení firem na deset let a propadnutí veškerého majetku.

„Bez jakýchkoliv pochybností byl skutek prokázán. Březina pokyny z vazby vymyslel, vytvořil a rozeslal. Organizovaná zločinecká skupina se snažila ovlivnit trestní řízení vyplývající z nezákonného obchodování s lihem,“ uvedla předsedkyně senátu Andrea Svobodová.

Kvůli ovlivňování svědků v lihové kauze si vyslechlo tresty dalších sedm lidí včetně Březinovy exmanželky. Té brněnský soud uložil čtyřletý nepodmíněný trest. Podle senátu byla vedoucí osobou, která řídila pokyny udílené Březinou z vazby, především v případech ovlivňování svědků a vyplácení odměn jim určeným.

Kauza lihové mafie: Březina u soudu přiznal ovlivňování svědků ve velkém

Krimi

„Nebyla obětí, jak se u soudu prezentovala. Byla manželkou Radka Březiny a snažila se uchránit majetek rodiny,“ sdělila Svobodová.

Obhájce Radka Březiny nechtěl s médii hovořit a bezprostředně po skončení soudu odešel z justiční budovy. Žalobce Miroslav Stoklásek z vrchního státního zastupitelství byl s rozsudkem spokojený, i když Radku Březinovi navrhoval nejvyšší možný šestnáctiletý trest.

„Jsou tam jen drobné detaily, co se týče právní kvalifikace, počkám si na právní vyhotovení rozsudku, pak zvážím případné kroky. Jsem spokojený i s trestem, i když můj návrh byl vyšší, ale to už tak bývá,“ sdělil Stoklásek.

Klíčovými důkazy podle něj byly hlavně písemné poznámky Radka Březiny, které putovaly z vazby a zpět k němu. Žalobce dodal, že to bylo obrovské množství materiálu.

Lihový boss Radek Březina u odvolacího Vrchního soudu v Olomouci (7. června 2017).Video: Aleš Fuksa, Právo

Podle rozsudku brněnského soudu Březina od zadržení ve věci v říjnu 2012 do ledna 2014 nabídl z vazby pět až deset milionů korun ostravskému kriminalistovi za to, že z trestního spisu vyřadí klíčové důkazy. Ovlivnit se podle obžaloby snažil i trojici soudců Krajského soudu ve Zlíně, aby propustili z vazby jeho bratra Tomáše.

Přes svoji tehdejší manželku Stanislavu podle rozsudku úkoloval podřízené a chtěl po nich, aby se naučili sepsané výpovědi nebo aby zapírali či "zapomínali". Svědkům pak takto zprostředkovaně nabízel za naučené výpovědi desítky až stovky tisíc korun, dlužníkům snížení úroků.

Březinová i další členové organizované skupiny měli vyhledávat a školit svědky, aby nechodili k výslechům, odmítali výpovědi či vypovídali křivě.

Souhrnné tresty

Tresty obžalovaní dostali vesměs za podporu organizované zločinecké skupiny a nadržování. Kromě Březiny a Březinové si trest vyslechl i Pavel Čaniga, který řídil Likérku Drak, soud mu uložil souhrnný trest 12 let vězení, správce Březinových budov Ivan Kovářík, trest pro něj je devět roků a osm měsíců, a bývalý jednatel Morávia-Chemu Radovan Dalajka, soud mu uložil tři roky a šest měsíců.

Soud uložil odběratelům Březinova lihu 10 let, škoda je 89 milionů

Krimi

Tresty si vyslechli i Martin Kalakaj, soud mu uložil tři roky podmíněně odložené na pět let, Pavel Bublák, soud mu uložil trest 10 měsíců podmíněně odložených na 24 měsíců, a Miroslav Pantlík, kterému soud uložil 2,5 roku podmíněně odložené na čtyři roky. Soud zprostil viny Březinovu sekretářku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám