Hlavní obsah

Soud poslal za pád mostu ve Studénce dva manažery do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín
Aktualizováno

Okresní soud v Novém Jičíně označil pět manažerů ze dvou stavebních firem za viníky železničního neštěstí ve Studénce na Novojičínsku v srpnu 2008. Při opravě se tam zřítil most nad tratí, do trosek posléze narazil mezinárodní rychlík. Zemřelo osm lidí a 95 se jich zranilo, z toho 10 těžce. Dva obvinění dostali v úterý nepodmíněné tresty, zbylí tři odešli od novojičínského soudu s podmínkou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nehoda ve Studénce

Článek

Manažeři společnosti Bögl & Krýsl Zdeněk Malý a Oldřich Magnusek si mají odpykat tři roky a šest měsíců ve vězení.

Třetího zaměstnance firmy Bögl & Krýsl Miroslava Kovalíka, stejně jako Petra Janouškovce a Michala Fonioka ze společnosti Ostravské dopravní stavby (dnes Eurovia) odsoudil soudce Jaromír Pšenica k tříletému trestu s podmíněným odkladem od tří do pěti let.

Foto: Aleš Honus, Právo

Záběr z dřívějšího soudu v kauze železničního neštěstí ve Studénce. V první řadě zleva Oldřich Magnusek a Zdeněk Malý a (ve druhé řadě zleva) Michal Foniok a Jiří Vlach. Posledně jmenovaný byl obžaloby už v minulosti zproštěn

Rozsudek není pravomocný, Malý s Magnuskem se na místě proti trestu odvolali, zbylá trojice i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání. Soudce Jaromír Pšenica odůvodnil rozsudek tím, že se musel řídit pokynem Krajského soudu v Ostravě. Právě ten, coby odvolací soud, vydal loni na podzim závazný pokyn, na jehož základě byla pětice manažerů odsouzena. Pokud by tak Pšenica neučinil, byl by mu případ zřejmě odebrán.

Kauza Studénka: Půlka obžalovaných zproštěna, zbytek znovu k soudu

Krimi

Okresní soud projednával tragédii už potřetí. Dvakrát zprostil 10 obžalovaných viny. Zproštění soudce vždy zdůvodnil tím, že se přesně neví, proč most spadl, a neprokázalo se, že skutek spáchali právě obžalovaní. Přesnou příčinu pádu nezjistily ani znalecké posudky, které si protiřečily. Státní zástupce se však pokaždé odvolal.

Foto: Aleš Honus, Právo

Záběr z místa nehody

Napoprvé krajský soud rozsudek zrušil a vrátil případ znovu na stůl Pšenicovi. Loni v říjnu učinil stejně, jen s tím rozdílem, že zprošťující rozsudek zrušil u poloviny obžalovaných. U druhé pětice zproštění viny potvrdil. Obhájci předložili soudu revizní posudek, jenže soudce Pšenica jej dneska dopoledne hned v úvodu hlavního líčení odmítl. Na řadu tak přišly závěrečné řeči a návrhy státního zástupce a obhájců obžalovaných.

Odvolací soud opět řeší nehodu ve Studénce, při které zemřelo osm lidí

Krimi

Po šesti hodinách vynesl soud rozsudek. A právní zástupce firmy Bögl & Krýsl Radek Ondruš se nestačil divit. „Do dneška jsem měl pocit, že žiji v právním státě. Po dnešku ten pocit nemám. Po 13 letech odmítnout revizní znalecký posudek jen proto, že to nevyhovuje názoru odvolacího soudu, aniž by se s tím někdo vypořádal... Aby krajský soud zavazoval prvostupňový soud názorem, jak má rozhodnout, tady bylo v 50. letech. Soudce u ústního vyhlášení řekne, že o tom není přesvědčen a uloží nepodmíněné tresty, Kde to žijeme?,“ nebral si Ondruš servítky poté, co opustil soudní síň.

Upozornil, že je evidentní, že se stát snaží všechno hodit na soukromé firmy. „Jen proto, aby se zastřela odpovědnost státu, Českých drah, Drážního úřadu, stavebního úřadu, které přímo způsobily to, že se tam nacházel vlak, který tam neměl co dělat,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám