Hlavní obsah

Kauza Studénka: Půlka obžalovaných zproštěna, zbytek znovu k soudu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Kauzou železničního neštěstí ve Studénce, při kterém přišlo před dvanácti lety o život osm lidí a dalších devět desítek utrpělo zranění, se bude muset znovu zabývat Okresní soud v Novém Jičíně. A to už potřetí. Ostravský krajský soud totiž vyhověl státnímu zástupci a ve druhém odvolacím řízení zrušil zprošťující rozsudek u pěti obžalovaných. Naproti tomu u zbylých pěti obžalovaných zproštění potvrdil, u nich je trest nyní již pravomocný.

Foto: Aleš Honus, Právo

Někteří obžalovaní u soudu

Článek

Odvolací soud tak zčásti vyhověl návrhu státního zástupce Pavla Šáry, který požadoval zrušení celého rozsudku a vracení k prvoinstančnímu soudu. Podle státního zastupitelství je totiž jasně prokázána vina každého obžalovaného. Krajský soud ale žalobci vyhověl jen z poloviny. Pět obžalovaných pravomocně zprostil s tím, že jejich podíl je jen okrajový.

U dalších pěti ale soud ke zproštění neshledal důvod. Jde o manažery společnosti Bögl a Krýsl Miroslava Kovalíka, Zdeňka Malého a Oldřicha Magnuska a manažery společnosti Ostravské dopravní stavby (dnes Eurovia) Petra Janouškovce a Michala Fonioka. „Jejich jednání bylo natolik významné, že bez něj by k pádu mostu nedošlo. Každý z nich mohl jeho pádu zabránit,“ zaznělo v odůvodnění odvolacího soudu.

Odvolací soud opět řeší nehodu ve Studénce, při které zemřelo osm lidí

Krimi

Případ se ke krajskému soudu dostal, když se loni na podzim proti druhému zproštění odvolal státní zástupce. Novojičínský okresní soud tehdy už podruhé zprostil deset obžalovaných viny. Obžalobě čelí hlavně lidé ze stavebních firem, které se podílely na opravě mostu.

Pád mostu ve Studénce: Soud i napodruhé zprostil všech deset obžalovaných viny

Krimi

Zproštění soudce už dvakrát zdůvodnil tím, že se přesně neví, proč most spadl, a neprokázalo se, že skutek spáchali právě obžalovaní. Přesnou příčinu pádu nezjistily ani znalecké posudky, které si protiřečily. „Stále se točíme kolem toho samého. Nevíme, proč ten most spadl. Když toto nevíme, nemůžeme pak odvíjet odpovědnost obžalovaných,“ řekl už dříve předseda senátu okresního soudu v Novém Jičíně Jaromír Pšenica.

Neštěstí se stalo 8. srpna 2008. Na trať ve Studénce spadl opravovaný silniční most a do jeho trosek narazil mezinárodní rychlík Comenius. Na místě zahynuli dva muži a čtyři ženy, dva zranění zemřeli později. Při nehodě bylo zraněno 95 lidí, z toho deset těžce, někteří mají následky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám