Hlavní obsah

Odvolací soud opět řeší nehodu ve Studénce, při které zemřelo osm lidí

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Odvolací senát ostravského krajského soudu od pondělka opět řeší trestní odpovědnost za tragické železniční neštěstí ve Studénce, při kterém před více než dvanácti lety zemřelo osm lidí a dalších 95 bylo zraněno. Všech deset mužů bylo u novojičínského okresního soudu už dvakrát osvobozeno, nyní má soud rozhodnout o druhém odvolání státního zástupce, který na vině všech trvá.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaní stavebníci před odvolacím senátem ostravského krajského soudu v Ostravě.

Článek

Líčení v pondělí začalo rekapitulací dosavadních rozsudků, číst se budou i znalecké posudky a další listinné důkazy. Jednání je naplánováno na několik dní a zatím si nikdo z účastníků netroufá odhadnout, kdy by měl padnout další rozsudek.

Pád mostu ve Studénce: Soud i napodruhé zprostil všech deset obžalovaných viny

Krimi

„Jsou dvě varianty. Soud buď odvolání státního zástupce zamítne, takže věc pravomocně skončí a bude se čekat, zda si nejvyšší státní zástupce podá dovolání jako mimořádný opravný prostředek, anebo odvolací soud rozsudek soudu prvního stupně zruší. Věc by se tak s největší pravděpodobností vrátila k okresnímu soudu. V tomto případě může odvolací soud zavázat soud prvního stupně, aby se řídil jeho právním názorem,“ řekl zástupce stavební společnosti Bögl a Krýsl Radek Ondruš, která v kauze figuruje jako poškozená.

Revizní posudek? 

Dodal, že od počátku celého soudního maratonu navrhuje vypracování revizního znaleckého posudku, což ale novojičínský soud opakovaně odmítl.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nehoda ve Studénce

Připouští přitom, že své posudky již soudům poskytly ty nejrespektovanější tuzemské znalecké ústavy a v případě, že by se měl zpracovávat revizní posudek, musela by se toho zhostit některá z renomovaných znaleckých institucí v zahraničí.

Most ve Studénce byl mizerně podložený, říká o tragédii na železnici znalkyně

Krimi

Jak Právo informovalo, poslední rozsudek v kauze neštěstí ve Studénce byl vynesen loni v listopadu, kdy Okresní soud v Novém Jičíně zprostil všech deset obžalovaných už podruhé viny. Státní zástupce se ale opět odvolal, podle něj znalecké posudky vinu prokazují, obhájci obžalovaných si naopak stojí za tím, že se trestní odpovědnost jejich klientů nepotvrdila.

Soudce během zdůvodnění druhého osvobozujícího rozsudku loni znovu řekl, že se přesně neví, proč most spadl, a neprokázalo se, že na vině jsou právě obžalovaní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám