Hlavní obsah

Soud snížil trest švýcarskému podnikateli, který přetáhl hrázného v Nýrsku baseballovou pálkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Plzni udělal minulý týden definitivní tečku za téměř pět let starým případem napadení zaměstnance Povodí Vltavy Jiřího Karáska. Šedesátiletého správce přehrady v Nýrsku v dubnu 2017 během úředního jednání několikrát praštil baseballovou pálkou švýcarský podnikatel Herbert Neusser (50).

Foto: Patrik Biskup, Právo

Podnikatel Herbert Neusser.

Článek

Za ublížení na zdraví a výtržnictví cizince předloni potrestal Okresní soud v Klatovech dvanáctiměsíčním vězením s podmíněným odkladem na dva roky. Odvolací soud nyní trest o čtyři měsíce snížil a o polovinu zkrátil i zkušební dobu. Rozsudek je podle mluvčí krajského soudu Jany Durné pravomocný.

Švýcarský podnikatel přetáhl hrázného z Nýrska basebalovou pálkou, dostal podmínku

Krimi

Incident se odehrál u Neusserova penzionu stojícího v ochranném vodárenském pásmu v blízkosti nýrské přehrady, která je zdrojem pitné vody. Sešlo se tam tehdy několik úředníků včetně Karáska, aby s Neusserem projednali napojení objektu na kanalizaci, která nebyla v souladu s předpisy.

„Když jsem na jednání dorazil, tak na mě pan Neusser začal křičet, abych šel pryč. Byl jsem překvapený. Snažil jsem se mu ukázat služební průkaz a ptal se ho, proč mě vykazuje. Na to mi neodpověděl,“ líčil Karásek okamžiky, které předcházely útoku. Sám pak usoudil, že situaci nebude dál hrotit, a rozhodl se odejít.

Osm dozorců z Valdic obvinili z bití vězňů

Krimi

„Viděl jsem, jak pan Neusser jde za mnou s baseballovou pálkou v ruce. Původně jsem si myslel, že mi chce jen pohrozit. Dohonil mě a praštil zezadu do nohy. Zavrávoral jsem a následovala další rána do stehna. Pak se znovu rozpřáhl a já jsem opakoval, že odcházím,“ popisoval hrázný další sled událostí. Po útoku skončil v nemocnici a pak dalších několik měsíců v pracovní neschopnosti.

Neusser vinu popíral. „Pana Karáska jsem pouze důrazně vykázal ze svého pozemku s tím, že na jednání nebyl pozván. On na to nereagoval, a tak jsem mu řekl, že budu muset použít násilí. Pak odešel, aniž bych ho udeřil,“ vypověděl cizinec.

Policii se přihlásil útočník, který napadl ostrahu kvůli respirátoru

Krimi

Účastníci tehdejší schůzky se u soudu shodli na tom, že útok byl rychlý a nečekaný. „Ještě než k němu došlo, majitel domu nás napadal, že jsme tady žili čtyřicet let v totalitě a že nás musí učit, jak se máme chovat. Když přišel pan Karásek, začal na něj hulákat, že ho nikdo nezval a aby odešel, nebo na něj vezme klacek,“ uvedl jeden z úředníků.

Prakticky vzápětí podle svědků cizinec odběhl do stodoly a vrátil se s baseballovou pálkou. „Vůbec nás nenapadlo, že by pana Karáska udeřil. Mysleli jsme si, že ho chce jen postrašit a přimět k odchodu. Když jej pak zezadu praštil, byli jsme z toho tak překvapeni, že jsme se nezmohli na slovo,“ vypověděl další ze svědků.

Prodej drog se nezdařil, 18letého mladíka pobodali. Policie zadržela čtyři mladistvé

Krimi

„Nemám žádné pochybnosti o tom, že obžalovaný na poškozeného fyzicky zaútočil. Napadeného úředníka považuji za korektního a čestného muže. Jeho výpověď potvrdili i další účastníci schůzky. Těžko lze uvěřit obhajobě obžalovaného, že si poškozený mohl způsobit zranění sám nebo jej tímto způsobem napadl někdo jiný,“ zdůvodnila svůj verdikt klatovská soudkyně Martina Šimánková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám