Hlavní obsah

Soud se vrátí ke kauze katarského prince, ten ale nepřijede

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 2 se chce ve čtvrtek vrátit ke kauze katarského prince Hámida bin Abdal Sáního. Na základě rozhodnutí odvolacího soudu musí znovu projednat jeho údajný sex se školačkami, a proto nařídil hlavní líčení. Podle mluvčí soudu však vůbec není jisté, že se jednání uskuteční. Nelze jej totiž konat v nepřítomnosti obžalovaného. Vzhledem k vydanému mezinárodnímu zatykači je nepravděpodobné, že by se princ dostavil.

Foto: Policie ČR

Na katarského prince je vydán mezinárodní zatykač

Článek

Třiapadesátiletý Sání čelí v Česku obžalobě z kuplířství, pohlavního zneužívání, ohrožování mravní výchovy mládeže a svádění k pohlavnímu styku. Od roku 2000 do svého zadržení v září 2004 údajně udržoval v bytě v Lumírově ulici v Praze 2 opakované sexuální kontakty se školačkami, kterým za soulož poskytoval peníze. Děvčata většinou pocházela z rozvrácených rodin s hrubě zanedbanou výchovou.

Obvodní soud pro Prahu 2 uznal v květnu 2005 člena katarské královské rodiny vinným a uložil mu 2,5 roku vězení. Tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec ale následně rozhodl o předání kauzy do Kataru a vydání Sáního tamtéž, takže kauza v ČR nebyla nikdy pravomocně uzavřena.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Důvodem, proč se celý případ otevírá, je to, že Městský soud v Praze zrušil původní rozsudek zdejšího soudu, kterým byl obžalovaný odsouzen, a věc vrátil s pokynem, aby byla projednána v novém obsazení senátu," napsala na dotaz mluvčí obvodního soudu Marcela Pröllerová. Podle ní se celé hlavní líčení uskuteční znovu, a to včetně dokazování.

Princ asi nepřijede

"Účast obžalovaného zatím není jistá, neboť nemáme potvrzeno doručení předvolání do vlastních rukou obžalovaného," připustila. "Termínů pro hlavní líčení je již nařízeno několik s tím, že se třeba někdy doručení podaří," doplnila.

Soud si na Sáního vyhradil kromě čtvrtka čas také v červenci, září, říjnu, prosinci a navíc i v únoru příštího roku. Česko vydalo Sáního do Kataru v srpnu 2005 poté, co strávil 340 dní ve vazbě. Po příletu do vlasti byl princ zatčen, už po dvou dnech v cele se ale dočkal propuštění na kauci.

V roce 2007 katarský prokurátor princovo stíhání zastavil, přičemž tamní orgány na Sáního vůbec nepodaly obžalobu. Katar uvedl, že princ byl již potrestán vazbou v Česku, a odmítl se kauzou zabývat. Pražský městský soud vydal na Sáního počátkem roku 2011 mezinárodní zatykač. Nedařilo se mu totiž doručit do Kataru soudní usnesení a předvolání. Princi tak již několik let hrozí v případě vycestování z vlasti zatčení.

Pomohla mu i amnestie 

Podle jeho právníka Josefa Lžičaře to může být v rozporu s Mezinárodním paktem o občanských a politických právech.

Sání byl původně obviněn ze zaplacených sexuálních styků s celkem 15 dívkami, z nichž čtyři byly nezletilé a dalším osmi bylo méně než 18 let. Soudy však musely po loňské amnestii exprezidenta Václava Klause zastavit Sáního trestní stíhání pro šest z těchto 15 skutků, protože započalo před více než osmi lety.

U zbylých devíti skutků zahájili kriminalisté stíhání až v roce 2005, a osmiletá lhůta z aboličního článku na ně proto nedopadla. Právě tyto případy má nyní znovu projednat obvodní soud.

Školačky pro Sáního vytipovávala na ulici trojice mladých žen, kterým za kuplířství údajně platil. Všechny tři od soudu odešly s dvouletými podmíněnými tresty, musely se také podrobit sociálním a psychologickým programům převýchovy.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud plně amnestoval katarského prince

Obvodní soud pro Prahu 2 úplně zastavil trestní stíhání člena katarské královské rodiny Hámida bin Abdal Sáního, viněného v Česku ze zneužívání téměř dvou...

Výběr článků

Načítám