Hlavní obsah

Soud rozplétá vraždu v ukrajinské mafii v Litoměřicích

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Za přísných bezpečnostních opatření se začal ústecký krajský soud zabývat osm let starým případem vraždy ukrajinského podnikatele v Litoměřicích. Z ní jsou obžalováni tři původem Ukrajinci, 49letý Valeriy Prytoka, 39letý Oleh Kalshnikov a 42letý, nyní český občan Semen Lembak.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Z vraždy ukrajinského podnikatele jsou obžalováni (zleva) Valeriy Prytoka, Oleh Kalashnikov a Semen Lembak.

Článek

Vraždu měl objednat právě Lembak, který ale jako jediný z trojice není ve vazbě. Kalashnikova a Prytoku do soudní síně přivedla zakuklená vězeňská stráž ozbrojená samopaly a brokovnicemi. Prytoka, přezdívaný Valery nebo Sidoj – Šedivý, totiž patří k hlavám ukrajinské mafie.

Na žádost vězeňské služby měli oba po dobu soudního líčení pouta na nohou. Soud začal výslechem Prytoky, ten ale požádal o vyloučení veřejnosti, protože může údajně uvádět i některé utajované skutečnosti. Soud mu vyhověl a pro jeho výslech veřejnost vyloučil. Líčení bude pokračovat i v dalších dnech.

V této době, ale i dnes, představuje vůdčí autoritu části ukrajinských podnikatelů na území České republiky.
obžaloba

Lembakovi měl vadit 30letý Stepan Khymchuk, který v Litoměřicích a okolí zajišťoval práci pro Ukrajince. Údajně také nechtěl platit ukrajinské mafii, mohl ji prý i udat u policie. Proto možnost jeho zavraždění měl Lembak projednávat s Prytokou, který byl bossem mezi ukrajinskými podnikateli.

„V této době, ale i dnes, představuje vůdčí autoritu části ukrajinských podnikatelů na území České republiky,“ píše se v obžalobě. Předal mu fotky Khymchuka a 10 000 dolarů. Za stejné peníze měl vlastní vraždu provést Kalshnikov.

Vystupoval pod falešným jménem

Khymchuk byl nalezen mrtev ráno 13. září 2003 v prostoru garáží v ul. Jiřího z Poděbrad v Litoměřicích. Byl zastřelen samopalem vz. 61 české výroby s podomácku vyrobeným tlumičem, zasáhlo ho 12 ran. Zbraň nalezli kriminalisté odhozenou v nedalekém křoví.

Případ byl v roce 2004 odložen, možní pachatelé byli dopadeni až v roce 2010. Prytoka se k činu přiznal, v Česku vystupoval až do svého zadržení pod falešným jménem Olexander Kondratov.

Přiznání jako polehčující okolnost

Stejně se k vraždě přiznal Kalashnikov, jehož DNA byla nalezena na igelitové tašce od samopalu na místě činu. Ten je souzen i za nedovolené ozbrojování, byla u něj nalezena výbušnina a součásti nástražného výbušného systému.

Svůj jakýkoliv podíl na vraždě popřel Lembak, žádné peníze prý nepředával a vraždu neosnoval. Přiznání Prytoky a Kalashnikova obžaloba považuje za polehčující okolnost.

„Možnost případné resocializace je u obviněných Prytoky a Kalashnikova nepříznivá, u obviněného Lembaka se jeví jako příznivá. Pokud jde o motivaci jejich jednání, bylo nepochybně programované a připravované,“ píše se v závěru obžaloby.

Reklama

Výběr článků

Načítám