Hlavní obsah

Soud propustil spartakiádního vraha na svobodu

Právo, ČTK, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OPAVA

Opavský soud rozhodl, že Jiří Straka, známý jako spartakiádní vrah, může po devatenácti letech na svobodu. Straka v době spartakiády v roce 1985 jako šestnáctiletý hornický učeň znásilnil a okradl šest žen, tři z nich zabil. Soud určil, že může opustit brány opavské psychiatrické léčebny. Nestane se tak však okamžitě, neboť státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro odvolání.

Foto: Divadlo Alfa

Loutka Kašpárka z připravované inscenace Kašpárek a mumie

Článek

Opavský soud rozhodl o změně ústavní léčby na ambulantní. Předseda soudního senátu Petr Polák zdůraznil, že Strakova léčba není u konce. "Léčba jako taková trvá, důvody pro ni nepominuly. Deviace je celoživotní záležitost a žádnou léčbou ji úplně odstranit nelze," řekl soudce.

Svůj verdikt odůvodnil mimo jiné nejnovějším znaleckým posudkem, vypracovaným před několika týdny. "Ústavní forma léčení již splnila svůj účel," napsal v posudku olomoucký psychiatr Vladimír Havlík.

O propuštění Straky z léčebny české soudy rozhodovaly již dvakrát, naposledy v roce 2000. Důvodem, proč jeho žádostem dříve nevyhověly, byla skutečnost, že se Straka z vycházky několikrát vrátil pod vlivem pervitinu. Podle znalce Havlíka ale někdejší postrach pražských dívek již dlouhou dobu abstinuje, přestože má zhruba jednou za měsíc celovíkendovou vycházku.

"Kromě toho má sociální zázemí, navázal heterosexáální vztah. Opakovaně mu byly provedeny odběry moči a přítomnost drogy se nepotvrdila," dodal soudní znalec.

Zájem novinářů nesl těžce

Straka, který přišel do budovy opavského soudu sám, se odmítl s novináři bavit o své další budoucnosti . "Nic vám neřeknu, nechte mne projít," řekl muž, který přítomnost kamer a fotoaparátů zjevně těžce nesl a působil dojmem, že celou noc před soudním jednáním probděl.

Před soudem pak slíbil, že po propuštění bude bydlet se svými rodiči ve Velkých Losinách. "Mám plný invalidní důchod kolem 5100 korun," řekl. Co se týče jeho dívky, se kterou se poznal během léčení, svatbu prý zatím nechystá. "Ještě nemáme konkrétní plány," dodal.

Kontroly jednou měsíčně

Soudce Straku upozornil, že nyní bude muset respektovat pokyny svých lékařů a jednou měsíčně se dostavovat na kontroly do opavské psychiatrické léčebny. "Pokud soud získá poznatek, že se bezdůvodně nedostavujete a nerespektujete pokyny lékařů, bude muset být znovu rozhodnuto o ústavní léčbě. Naše rozhodnutí pro vás není nic konečného," řekl soudce Strakovi.

Pokud by se státní zástupkyně Kateřina Šimerová proti úternímu verdiktu opavského soudu do tří dnů odvolala, bude o změně ústavní léčby na ambulantní znovu rozhodovat Krajský soud v Ostravě.

Šimerová však proti samotnému propuštění dnes neměla zásadní výhrady. "Pro ukončení ústavní léčby jsou formální předpoklady. Nechávám to na zvážení soudu," řekla před soudním senátem. Pouze podotkla, že soud by měl mít na paměti značnou společenskou nebezpečnost Strakova tehdejšího jednání. Po vyhlášení rozhodnutí se s novináři nechtěla bavit.

Podstoupil kastraci

Nyní pětatřicetiletý Straka strávil devět let ve vězení. O rok více pak v bohnické a později v opavské psychiatrické léčebně. "Nemáme zájem ho tady držet do smrti. Uvidíme, jak rozhodnou nezávislí soudní znalci," řekl Právu ještě před začátkem soudu ředitel opavské léčebny Ivan Drábek. Podle něj má Straka výhodu, že ho neopustila rodina. "Takže jeho resocializace je možná," prohlásil Drábek, který už nepovažuje spartakiádního vraha za nebezpečného.

Straka jako šestnáctiletý od března do května 1985, v roce konání spartakiády, připravil v Praze o život tři ženy a na řadu dalších zaútočil. Městský soud ho v prosinci 1985 odsoudil jako mladistvého k deseti letům vězení. Uznal ho vinným ze tří vražd, dvou pokusů o vraždu, tří loupeží, znásilnění a krádeží. Soudní znalci uvedli, že Straka je asociální a agresivní psychopat.

V květnu 1994 byl propuštěn z věznice a umístěn do uzavřeného sexuologického oddělení bohnické psychiatrické léčebny. Později požádal o přesun do Opavy. Vysvětlil to snahou být blíže rodičům, kteří se odstěhovali na Jesenicko. O propuštění už Straka, který podstoupil kastraci a sexuologickou léčbu (operaci mozku však odmítl), žádal několikrát.

Anketa

Věříte, že Jiří Straka není nebezpečný a může být propuštěn na svobodu?
Ano
14 %
Ne
86 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1331 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Spartakiádní vrah možná bude volný

Pětatřicetiletý Jiří Straka, který v roce 1985 během konání spartakiády znásilnil šest žen a z toho čtyři zavraždil, bude možná po dvaceti letech volný. Vedení...

Výběr článků

Načítám