Hlavní obsah

Soud propustil Smetku na svobodu, státní zástupce se odvolal

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 4 ve středu nepravomocně rozhodl o podmíněném propuštění ústřední postavy kauzy vytunelovaného H-Systemu Petra Smetky (54). Strůjce miliardového podvodu s více než tisícovkou poškozených si ale na svobodu musí počkat. Státní zástupkyně podala stížnost, takže bude rozhodovat Městský soud v Praze. Ten přitom obdobné rozhodnutí obvodního soudu z loňska smetl ze stolu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Smetka u soudu

Článek

Smetka si podle dostupných informací dosud odseděl necelých devět z uložených dvanácti let vězení. „Soud je názoru, že je možné žádosti (o podmíněné propuštění, pozn. red.) vyhovět, neboť nejsou známy žádné skutečnosti, které by tomu bránily,“ uvedla ve středu soudkyně Monika Kozelková.

Jí vedený senát prakticky zopakoval loňské rozhodnutí svých kolegů, když Smetkovi stanovil sedmiletou zkušební dobu a nařídil mu, aby podle svých sil splácel způsobenou škodu.

Kozelková při stručném odůvodnění uvedla, že pobyt Smetky ve vězení probíhá bez problémů, muž byl naopak třiatřicetkrát kázeňsky odměněn. Peníze, které si ve věznici vydělá, podle soudkyně putují na náhradu škody.

Způsobenou škodu splácí

Smetka předtím sdělil, že jeho příjem činí asi devět až deset tisíc měsíčně, z čehož mu zbývá stokoruna. Zbytek jde podle něho na náhradu škody okradených lidí. „Snažím se splácet co nejvíc, hlásím se na všechny přesčasy,“ tvrdil.

Jsem si vědom toho, co jsem způsobil. Je mi jasné, že se do konce života budu muset snažit eliminovat škody, které jsem udělal
Petr Smetka

S tím, že se Smetka snaží splácet škodu, nesouhlasila státní zástupkyně. Spis obsahoval rovněž vyjádření zmocněnkyně části poškozených Hany Marvanové, která dlouhodobě uvádí, že Smetka dosud jejím klientům neuhradil ani korunu.

„Škoda je průběžně splácena,“ byla jiného názoru Kozelková. Smetkova advokátka předtím upozornila, že splátky dostává insolvenční správce a její klient nemá vliv na to, jak s nimi zachází.

Soudkyně rovněž upozornila, že po propuštění by se mohl Smetkův příjem a tím i splácené částky zvýšit. On sám uvedl, že má domluvené zaměstnání s příjmem 40 až 50 tisíc korun měsíčně a bezplatné ubytování u svého syna.

„Jsem si vědom toho, co jsem způsobil. Je mi jasné, že se do konce života budu muset snažit eliminovat škody, které jsem udělal,“ prohlásil při středečním jednání.

Další dva muži dostali podmíněné tresty

Nejde o jeho první pokus dostat se předčasně na svobodu. Žádost o podmíněné propuštění podal již v minulosti a u obvodního soudu s ní také uspěl. Narazil ale u nadřízeného Městského soudu v Praze. Ten první rozhodnutí obvodního soudu nejprve zrušil, v závěru loňského roku sám žádost rovnou zamítl.

Podle tehdejšího sdělení místopředsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 4 Libuše Jungové to odvolací soud odůvodnil tím, že odsouzenec nepřijal „kritický náhled na svou trestnou činnost“ a nesnaží se hradit způsobenou škodu. I přes to, že sám Smetka loni v září tvrdil u obvodního soudu úplný opak.

Smetka je v kauze vytunelovaného H-Systemu jediným, kdo dostal nepodmíněný trest vězení. Soudy v minulosti uložily dalším dvěma mužům podmíněné tresty. Stíhání tří bývalých Smetkových spolupracovníků zastavila letošní prezidentská amnestie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám