Hlavní obsah

Soud přiznal Babicovi odškodné a omluvu za článek o průjmu vojáků

Televizní kuchař Jiří Babica uspěl ve sporu s nakladatelstvím Mafra kvůli článku, který ho podle něj spojil s průjmy vojáků na misi v Afghánistánu. Soud rozhodl, že autor textu uvedl mylné informace a že Babicovi náleží omluva a 400 tisíc korun. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Kuchař Jiří Babica vaří českým vojákům.

Článek

Text redaktora Jana Gazdíka z prosince 2012, který pojednával o Babicově grilování pro vojáky v afghánském Lógaru, vyšel v deníku MF Dnes a na serveru idnes.cz. Informaci převzaly i některé bulvární deníky.

Autor v článku mimo jiné zmínil, že zažívací potíže jsou na základně obvyklé. Citoval vojáka, který uvedl, že „půlka lidí se tam pos...., hlavně ti, kteří se zúčastnili grilovačky“. Voják ale zároveň dodal, že lze jen těžko říci, jestli za potíže mohl Babica.

Podle soudkyně se při projednání Babicovy žaloby prokázalo, že novinářova tvrzení zasáhla do kuchařových osobnostních práv. Babica se domáhal 800 tisíc korun, taková částka však soudu připadala nepřiměřeně vysoká.

Babica již dříve uvedl, že vojáci v Lógaru mu pomáhali s přípravou grilování, akci ale přerušil varovný alarm, kvůli kterému se museli všichni skrýt na chvíli v bunkru. „Pak se vylezlo ven a grilovalo. Nikomu se nic nestalo. No a po půl roce vyšel článek od pana Gazdíka, že se tam všichni váleli po zemi a zvraceli. Je to totální fáma,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám