Hlavní obsah

Soud potvrdil doživotí za brutální upálení muže v kontejneru

Právo, Novinky, ČTK, Josef Koukal, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze v úterý potvrdil doživotní trest pro Mariána Rafaela. Ten loni v únoru upálil a okradl pacienta psychiatrické léčebny v Kosmonosích. Rafael ho zavřel do plastového kontejneru na odpadky a rozdělal pod ním oheň.

Foto: Petr Horník, Právo

Soud potvrdil doživotí pro Mariána Rafaela.

Článek

O hodinu později ho zadržela policie s penězi, hodinkami a bundou oběti, na oblečení měl krev. Úterní verdikt je definitivní, soudci jím zamítli Rafaelovo odvolání proti původnímu rozhodnutí středočeského krajského soudu. Rozsudek je pravomocný.

"To mi nemůžete takhle ublížit. Já jsem nikomu neublížil. Já jsem furt tady zavřenej, tak jsem nic neudělal," hájil se u soudu nelogicky Rafael. Podle svého obhájce Jana Krátkého není duševně schopen proces sledovat. Psychologové označili Rafaela za agresivního,  lehce mentálně retardovaného a trpícího poruchou osobnosti.

Krátký namítl, že obžalovaný nebyl dostatečně vyšetřen, protože pohor se znalci odmítl, a ti tak museli vycházet ze starších zaznamů psychiatrických léčeben, kde se rafael pohyboval.

Podle obžaloby 42letý Rafael upálil svou oběť v plastovém kontejneru přímo v areálu léčebny. Navíc jí prý ukradl 20 000 korun, šperky a hodinky. Podle médií byl zavražděný z léčebny propuštěn krátce před svou smrtí.

Rafael byl prý v době činu několik hodin na útěku z léčebny, skrýval se v jejím okolí a na svou oběť číhal.

Rafael strávil v léčebnách celkem 12 let, řadu dalších let také pobýval ve vězení. Soudy jej v minulosti potrestaly za loupež, znásilnění nezletilé dívky, omezování osobní svobody a ublížení na zdraví. Několik jeho dalších trestních stíhání bylo zastaveno pro nepříčetnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám