Hlavní obsah

Soud potrestal mladíky za pokus zabít vietnamského číšníka

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Za pokus o vraždu vietnamského číšníka poslal ve středu senát Krajského soudu v Hradci Králové do vězení devatenáctileté mladíky Františka Lýra a Lukáše Malicha z Lanškrouna na Orlickoústecku. Lýra potrestal 13,5 lety, Malich si za mřížemi pobude 12 let.

Foto: Jiří Bednář, Právo

František Lýr (vpravo) a Lukáš Malich na lavici obžalovaných.

Článek

K činu došlo před rokem v lanškrounském hotelu Slavia. Z vyšetřování vyplynulo, že iniciátorem byl Lýr, který vraždu předem naplánoval. Chyběly mu peníze a věděl, kde číšník z hotelové herny přechovává tržbu. 6. listopadu se svěřil svým známým, že půjde na číšníka s nožem a tržbu mu ukradne.

"Pili jsme v jednom bytě víno a pivo, kouřili jsme i marihuanu. Když Lýr říkal, co chce udělat, nevěřili jsme mu. Mysleli jsme, že si dělá legraci. Chtěl, abychom šli s ním, že se o kořist rozdělíme, ale odmítli jsme, jenže jak nás přemlouval a byli jsme víc a víc opilí, Lukáš se nakonec nechal umluvit,“ řekl jeden ze svědků.

Číšníka zachránili chirurgové

Záměr byl takový, že v noci Lýr vtrhne do herny a číšníka bodne, zatímco Malich bude venku hlídat. Když přes sklo uvidí, že je po všem, přispěchá Lýrovi na pomoc, společně uklidí tělo a ukradnou peníze. Počítali s kořistí ve výši kolem 700 tisíc korun.

Vše proběhlo podle plánu až do chvíle, kdy se napadený muž začal aktivně bránit. Malich utekl a po něm se stejně zachoval i Lýr.

Číšník měl velké štěstí že přežil. "Utrpěl bodnořeznou ránu, pronikající do krku za kývačem vpravo do hloubky 10 až 12 centimetrů. Mohla jej ohrozit na životě a vyžádala si urgentní chirurgický zákrok,“ konstatovali lékaři.

Spolupachatel s obhajobou neuspěl 

Lýr odmítl před soudem vypovídat, ale v přípravném řízení se doznal a při prověrce výpovědi na místě činu podrobně popsal průběh události.

Malich policistům také nejdřív přiznal svůj podíl, ale později výpověď pozměnil. "Pobodání jsem neviděl. Když mi to Lýr vyprávěl, vsugeroval jsem si, že jsem se na to díval, ale pravda je, že jsem utekl už předtím,“ obhajoval se. Soudci mu ale neuvěřili a udělili mu jen o málo mírnější trest, než hlavnímu pachateli.

Rozsudek není pravomocný, protože oba obžalovaní i státní zástupce si ponechali lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám