Hlavní obsah

Soud potrestal 14 lety napadení, oběť je invalidní

Právo, Novinky, ČTK, Petr Knötig
BRNO

Brněnský krajský soud poslal v pátek na 14 let do vězení osmadvacetiletého Tomáše Matulu za pokus o vraždu. Matula loni v květnu napadl jednačtyřicetiletého muže, který má trvalé následky a skončil v invalidním důchodu.

Článek

Matula svou oběť napadl se dvěma komplici v brněnské Nužilově ulici. Spolupachatelé dostali podstatně nižší tresty - Tomáš Kupsa 8,5 roku a Štěpán Svoboda 6,5 roku.

Oběť nese doživotní následky. Matula, který podle obžaloby ze zištných důvodů napadeného málem zabil, vinu popírá. Tvrdil, že v době napadení spal v matčině bytě. Usvědčili ho ale jeho dva přátelé. Soudu řekli, že Matula čin nejen naplánoval, ale útok i řídil a počínal si při něm velmi brutálně.

"Vina všech byla jasně prokázaná. Matula, jako nejstarší a nejzkušenější, se rozhodl získat auto oběti za každou cenu a přiměl k útoku i další dva spolupachatele, kteří jen krátce před činem dosáhli plnoletosti. Matula si byl vědom, že sám na takovou akci nestačí, a proto k tomu zneužil dva mladíky, kteří byli bez prostředků a střechy nad hlavou," uvedla při zdůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová.

Mají platit odškodnění

"Přepadený podnikatel utrpěl vělmi vážná poranění, která spočívala v mnohočetných zlomeninách obličejového skeletu, zlomeniny lebky a vážného poranění mozku. Podařilo se ho zachránit jen díky včasné lékařské péči, ale i tak je od 15. ledna letošního roku v plném invalidním důchodu navýšeném o částečnou bezmocnost," dodala předsedkyně senátu.

Podle rozsudku všechny tři čeká i placení škody, kterou způsobili. Těžce invalidnímu muži, který musel zanechat podnikání, musí společně uhradit téměř půl miliónu korun a dále mu budou hradit měsíčně 7 tisíc korun, což je rozdíl mezi jeho mzdou a invalidním důchodem. Rozsudek není pravomocný, protože všichni si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám