Hlavní obsah

Soud poslal lobbistu Spyru do vazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvodní soud pro Prahu 4 poslal ve čtvrtek polského lobbistu Jacka Spyru do vazby. Soudce tak vyhověl žádosti, kterou ve středu podala státní zástupkyně. Jednání o vazbě trvalo asi hodinu a proběhlo za zavřenými dveřmi s vyloučením veřejnosti.

Článek

Spyra a jeho údajný komplic Tomáš Kejla byli v pondělí jako spolupachatelé obviněni z pokusu o podvod. Polský lobbista opakovaně požadoval po majiteli společnosti Agrofert Andreji Babišovi úplatek 10 miliónů korun.

Nabídl, že mu zajistí, aby nebyl popotahován a kriminalizován v souvislosti s vyšetřováním údajné korupční kauzy Unipetrol v Polsku a zařídí, aby na Babiše nebyl vydán eurozatykač," upřesnila žalobkyně.

Babiš však věc oznámil na policii, která Spyru společně s komplicem zatkla v pondělí při předávce peněz.

Spyrův údajný komplic a rovněž trestně stíhaný český podnikatel Tomáš Kejla zůstal po dohodě žalobkyně s policejním komisařem na svobodě.

"U pana Spyry jsem navrhla vazbu pro všechny tři vazební důvody - tedy kvůli možnému pokračování v trestné činnosti, ovlivňování svědků i útěku. U spoluobviněného českého občana jsem vazbu nepožadovala, i podle názoru policie u něj žádné vazební důvody nejsou," uvedla ve středu žalobkyně.  

Mlčení všech zúčastněných

Pro který z těchto důvodů soud nakonec na polského lobbistu vazbu uvalil, zatím není jasné. Zhruba hodinové jednání totiž probíhalo za zavřenými dveřmi s vyloučením veřejnosti a i po jeho skončení nebylo možné se soudcem hovořit.

Spyru přivedla do jednací síně v justičním areálu Míčánky policejní eskorta. Sám obviněný neprohodil ani slovo, a to ani se svými blízkými, kteří na něj u vstupu čekali.

Na dotaz Práva, co říká na své obvinění, Spyra nereagoval a žádné vyjádření neposkytl ani jeho obhájce, který byl polskému lobbistovi přidělen ex-offo. "Mám povinnost mlčenlivosti a klient si nepřeje, aby cokoli médiím sděloval," uvedl advokát.

Jediná, kdo nakonec kromě soudce a obhájce mohl se Spyrou chvíli mluvit, byla jeho česká přítelkyně. Tu si soud na několik minut zavolal do jednací síně. K případu se ale následně rovněž odmítla vyjádřit.

Reklama

Související témata:

Související články

Žalobkyně požaduje pro Spyru vazbu

Státní zástupkyně ve středu navrhla poslat obviněného polského lobbistu Jacka Spyru do vyšetřovací vazby. Jeho údajný komplic a rovněž trestně stíhaný český...

Výběr článků

Načítám