Hlavní obsah

Žalobkyně požaduje pro Spyru vazbu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zástupkyně ve středu navrhla poslat obviněného polského lobbistu Jacka Spyru do vyšetřovací vazby. Jeho údajný komplic a rovněž trestně stíhaný český podnikatel Tomáš Kejla zůstává po dohodě žalobkyně s policejním komisařem na svobodě. Soud bude o Spyrově dalším setrvání na svobodě rozhodovat podle informací Práva až ve čtvrtek.

Článek

"U pana Spyry jsem navrhla vazbu pro všechny tři vazební důvody - tedy kvůli možnému pokračování v trestné činnosti, ovlivňování svědků i útěku. U spoluobviněného českého občana jsem vazbu nepožadovala, i podle názoru policie u něj žádné vazební důvody nejsou," upřesnila žalobkyně.

Podle dostupných informací měl Spyra v plánu vycestovat z ČR, proto státní zástupkyně navrhla jako důvod vazby možný útěk.

Svůj návrh k soudu musela podat do 48 hodin od pondělního zatčení polského lobbisty a ve středu tak učinila. Soud, který o možné Spyrově vazbě bude rozhodovat, má od doručení návrhu dalších 24 hodin času.

V případu figuruje třetí osoba

"Oba podezřelí byli jako spolupachatelé v pondělí obviněni z pokusu o podvod. Polský lobbista opakovaně požadoval po majiteli společnosti Agrofert Andreji Babišovi úplatek 10 miliónů korun za to, že mu zajistí, aby nebyl popotahován a kriminalizován v souvislosti s vyšetřováním údajné korupční kauzy Unipetrol v Polsku a zařídí, aby na Babiše nebyl vydán eurozatykač," upřesnila žalobkyně.

Babiš ale vše oznámil na policii a ta Spyru společně s jeho komplicem Kejlou zatkla v pondělí odpoledne při předávce peněz a ještě večer oba podezřelé obvinila. Spyrův obhájce se ve středu k důvodům stíhání svého klienta odmítl s odkazem na povinnost mlčenlivosti vyjádřit.

Spyra podle informací Práva zatím odmítá vypovídat, Kejla přiznal, že se společně s polským lobbistou zúčastnil několika jednání, ale netušil prý, že jde o nějaký nezákonný pokus získat od Babiše peníze.

Zdroj blízký vyšetřování doplnil, že v případu skutečně figuruje ještě třetí osoba, která měla se Spyrou a Kejlou spolupracovat a některého z jednání se zástupci Agrofertu se také účastnit. Policie dosud její jméno nezjistila, ale je to prý jen otázkou času.

Kejla byl podle dostupných informací majitel jedné firmy, která obchodně spolupracovala s jinou společností, na níž byl zase pracovně napojen Spyra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám