Hlavní obsah

Soud poslal bývalého bankéře Moravce na pět let do vězení

– PRAHA

Pražský městský soud ve středu poslal na pět let do vězení bývalého šéfa Kreditní a průmyslové banky (KPB) Antonína Moravce. Stejný trest mu uložil již v roce 2006. Podle soudu se Moravec provinil podvodem a svým jednáním způsobil škodu zhruba 200 milionů korun. Rozsudek zatím není pravomocný, lze se proti němu odvolat k vrchnímu soudu.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Obžalovaný bývalý šéf Kreditní a průmyslové banky (KPB) Antonín Moravec.

Článek

Podle rozsudku Moravec jako generální ředitel a člen představenstva KPB půjčil své společnosti Amex přes 191 milionů korun, ačkoliv věděl, že firma nebude schopna úvěr splatit. Pracovníkům banky slíbil, že společnost bude ručit majetkem, který nikdy neměla. Z úvěru pak zaplatil dluhy Amexu i svých dalších společností.

Obžaloba Moravce vinila i z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku a z poškozování věřitele. Hrozilo mu až 12 let ve vězení.

Moravec svou vinu od začátku popírá. Tvrdí, že jeho činnost byla na svou dobu standardní. Problémy mu prý přinesla až jeho politická angažovanost v KDU-ČSL. Původní rozsudek, který Moravcovi stanovil pětiletý trest, pražský vrchní soud zrušil. Obžalovaný pak v novém řízení před městským soudem navrhoval provést rozsáhlé dokazování, které by trvalo řadu měsíců. Soudce však na jeho návrh nepřistoupil.

Kvůli špatnému hospodaření banky, která zanechala dluhy asi 3,5 miliardy korun, uvalila Česká národní banka na KPB v roce 1993 nucenou správu. O dva roky později se KPB ocitla v konkurzu. Událost zasáhla i politickou scénu - od banky si totiž půjčily peníze ODA a KDU-ČSL.

Reklama

Výběr článků

Načítám