Hlavní obsah

Soud počtvrté zprostil náměstka ústeckého hejtmana viny za smrtelnou nehodu

– Most
Právo, koc

Mostecký okresní soud se v úterý počtvrté zabýval případem dopravní nehody, při níž před více než pěti lety náměstek ústeckého hejtmana a zastupitel Litvínova Martin Klika (ČSSD) srazil na čtyřproudové silnici svým vozem notně opilého muže. Ten při nehodě zemřel. Soud počtvrté Kliku zprostil viny, krajský soud přitom již třikrát se zprošťujícím verdiktem nesouhlasil. Naposledy navíc nařídil, aby se případu ujal jiný soudce.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Náměstek ústeckého hejtmana Martin Klika před mosteckým soudem (archivní snímek).

Článek

Státní zástupce požadoval pro Kliku za usmrcení z nedbalosti roční trest s podmíněným odkladem na tři roky a zákaz řízení na 18 měsíců, obžalovaný mohl podle něj na dopravní situaci na silnici lépe reagovat.

Soudce Benno Eichler měl ale na věc stejný pohled jako jeho předchůdce Jan Hartman. A sice, že žalovaný skutek není trestným činem. Plnou vinu za nehodu nese podle něj chodec, který se stal její obětí. „Obžalovaný splnil vše, co k plynulé a bezpečné jízdě patří,“ zmínil Eichler při zdůvodnění svého verdiktu, proti kterému se žalobce na místě opět odvolal. Rozsudek není tudíž pravomocný a kauza opět poputuje ke krajskému soudu.

Nehoda se stala 5. února 2013 po půl osmé večer na hlavním tahu silnice I/13 u Mostu. Sražený muž neměl na silnici v místě, kde proti sobě stojí dvě čerpací stanice, co pohledávat. Čtyřiačtyřicetiletý muž s 1,5 promile alkoholu v krvi nejprve nedaleko odtud naboural do jiného auta. Vystoupil z něj a šel na čerpací stanici poblíž, aby si zde údajně koupil další alkohol. Když mu ho obsluha neprodala, chtěl to zkusit na benzince na protější straně. Když silnici přebíhal, srazilo ho levým bokem Klikovo auto. Muž na místě zemřel.

Jel předepsanou rychlostí

„V levém pruhu nás předjížděla dodávka. V odrazu zadních červených světel jsem náhle zahlédl nohy člověka. Snažil jsem se strhnout volant a srážce zabránit. Udělal jsem maximum,“ vypověděl při zahájení procesu Klika s tvrzením, že se těsně před tragédií plně věnoval řízení a jel předepsanou rychlostí.

Klikovi hrozí v případě uznání viny až tři roky vězení za usmrcení z nedbalosti

To potvrdil i soudní znalec, Klikovo auto jelo podle něj rychlostí maximálně 80 kilometrů za hodinu. „Obžalovanému bránilo ve výhledu vozidlo před ním. Muže zahlédl 1,4 vteřiny před střetem. Neměl čas zareagovat,“ poznamenal znalec.

Okresní soud podle dřívějšího rozhodnutí krajského soudu provedl dokazování v dostatečném rozsahu, důkazy však nezhodnotil správně a v souladu se zákonem. Obžaloba, potažmo krajský soud, se domnívají, že obžalovaný nepřizpůsobil své chování situaci na silnici. Konkrétně mu dávají za vinu, že dostatečně nezareagoval na zpomalování a výstražné signály vozidel jedoucích před ním, která brzdila kvůli chodci stojícím ve středovém pásu. Klika měl prý proto snížit rychlost na minimum.

Čtyři roky jednání

První verdikt ve věci zazněl v prosinci 2015, kdy mostecký okresní soud zprostil Kliku obžaloby. Odvolací krajský soud však rozsudek se stejným odůvodněním zrušil a vrátil. V Mostě pak znovu zaznělo zproštění s tím, že skutek nebyl trestným činem. Státní zástupce se proto opět odvolal. Krajský soud mu následně dal znovu za pravdu. Do třetice mostecký soud zprostil Kliku viny loni v září, krajský soud pak opět případ prvoinstančnímu soudu vrátil.

Klikovi hrozí v případě uznání viny až tři roky vězení za usmrcení z nedbalosti. Obžalovaný před soudem opět zdůraznil, že lituje zmařeného lidského života, ale že se v žádném případě necítí vinen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám