Hlavní obsah

Soud osvobodil muže, měl jednat v sebeobraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ladislav Hrabák, který usmrtil při loňské potyčce nožem muže, jednal v nutné obraně a odsouzen ani potrestán tak nebude. V odvolacím jednání o tom rozhodl pražský vrchní soud, který Hrabáka zprostil obžaloby z vraždy. Obžaloba i obhajoba považují rozsudek za precedentní.

Článek

"Obžalovaný jednal v mezích nutné obrany," prohlásil předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Incident se odehrál loni 9. června po půlnoci na rohu Cíglerovy a Trytovy ulice v Praze 9 a podle obžaloby začal tím, že do sebe muži strčili ramenem. Při následné potyčce Hrabák bodl čtyřiadvacetiletého muže nožem do ruky a dvakrát do hrudníku.

Podle odvolacího soudu to byl právě poškozený, který celý konflikt bezdůvodně vyprovokoval a začal Hrabáka napadat. "Je na riziku útočníka, zda narazí na člověka, který je ochoten a schopen se bránit," zdůraznil Lněnička.

Obžaloba i obhajoba považují rozsudek za precedentní. Státní zástupce s ním nesouhlasí a uvažuje o tom, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám