Hlavní obsah

Soud opět odročil proces s kandidátem do Senátu

Právo, kij, hon
OSTRAVA

Soudkyně ostravského okresního soudu Jitka Kaustová musela ve středu podruhé odložit zahájení procesu s bývalým místostarostou Českého Těšína Marianem Kuśem, který čelí obžalobě z padělání lustračního osvědčení.

Článek

Proces s Kuśem, který bude o víkendu kandidovat za Nezávislé demokraty Vladimíra Železného do Senátu a současně v Havířově do městského zastupitelstva, nezačal kvůli omluvence jeho advokáta. Rozsudek v tomto případu proto do začátku voleb určitě nepadne.

"Advokát obžalovaného požádal o přeložení jednání z vážných rodinných důvodů," řekla Právu soudkyně, která případ už jednou na konci srpna odročila, protože nebylo jasné, jestli se stačil Kuś seznámit se zněním obžaloby.

Advokát rodinné důvody doložil

Soudkyně odmítla spekulace, že by se politik snažil oddalovat soudní proces kvůli tomu, aby se v médiích nerozebíraly podrobnosti obžaloby těsně před volbami. "Rodinné důvody advokáta jsou opravdu vážné a písemně doložené," uvedla.

Pokud by byl Kuś o víkendu zvolen senátorem, s pokračováním trestního stíhání by musel podle soudkyně souhlasit senátní imunitní výbor. Podle ostravské politoložky Jiřiny Pavlíkové by mělo v podobných případech obecně platit, že by se měl obviněný politik nejdříve před soudem očistit, a až pak se ucházet o veřejnou funkci.

Figuruje ve svazcích StB

Kuś, který byl v minulosti členem širšího vedení sociální demokracie, než ho strana sama vyloučila, figuruje ve svazcích StB pod krycím jménem Kuzmo. Přesto měl před krajskými volbami v roce 2004 předložit ČSSD falešné negativní lustrační osvědčení, které strana po svých kandidátech požadovala. Nyní Kuśovi hrozí za údajné padělání dokumentu až dva roky vězení nebo peněžitý trest.

"Další odročení mě nepřekvapuje. Už dříve jsem říkal, že budeme dlouho čekat, než tento soud vůbec začne," podotkl šéf ČSSD v Moravskoslezském kraji Petr Vícha, který v případu figuruje jako svědek.

Reklama

Výběr článků

Načítám