Hlavní obsah

Soud obrátil. Dříve osvobozenou majitelku growshopu teď potrestal

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrat nastal v případu obviněné majitelky obchodů se zahradnickými potřebami v Praze a Jičíně Renaty Zoubelové, kterou dříve soud pravomocně zprostil obžaloby ze šíření toxikomanie.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Po dovolání šéfa žalobců Pavla Zemana verdikt zrušil Nejvyšší soud (NS) a kauzu vrátil k projednání Obvodnímu soudu pro Prahu 2. Ten podle zjištění Práva podnikatelku v únoru uznal vinnou a udělil jí peněžitý trest 12 tisíc korun, jinak půjde na 120 dní do vězení, a propadnutí některých věcí zabavených policií.

Soudkyně Hana Chaloupková v rozsudku, který má redakce k dispozici, zmínila, že musela rozhodnout podle instrukcí NS. „Obžalovaná věděla, že svým jednáním může podnítit u osob, které se setkaly s nabídkou jejích kamenných i internetových obchodů, zájem o vypěstování konopí s obsahem THC a následnou úpravu a konzumaci drogy,“ konstatuje.

Ačkoliv se soudkyně řídila dovolacím soudem, v odůvodnění o případu polemizovala. Například jí připadá nesmyslné dovozovat, že k propagaci pěstování marihuany mohlo případné zájemce vést třeba hnojivo, pěstební chemie a přístroje.

Jiný metr

„Pro laickou (byť vysokoškolsky vzdělanou), ale i právně vzdělanou veřejnost je prakticky nepochopitelné, že svádět jiného ke zneužívání jiné návykové látky než alkoholu, podporovat ho v tom a zneužívání takové látky jinak podněcovat, je možné toliko ucelenou nabídkou,“ dodala soudkyně.

Jiný metr Chaloupková ještě zdůraznila, že přijímá argument obhajoby, že podobné zboží nabízely i další obchody, aniž by z toho vzešly nějaké trestněprávní důsledky. „Pokud stát chce, aby určité jednání bylo posuzováno jako trestný čin, musí toto jednání jako trestné definovat srozumitelným a zejména jednoznačným způsobem,“ dodala.

Domácí pěstírny

Větší postižení majetku neudělila mimo jiné kvůli tomu, že odsouzená dluží dodavatelům peníze za zboží, které je stále ve skladech policie. Případ je dozvukem celorepublikové policejní razie proti obchodům s pěstitelskými potřebami, tzv. growshopům, v roce 2013. Tehdy Národní protidrogová centrála (NPC) vedla zhruba 60 spisů týkajících se několika desítek lidí. Podle zatím poslední výroční zprávy NPC uveřejněné loni skončilo 91 procent případů uznáním viny. Většinou padaly podmíněné tresty.

Důvodem akce byl podle policie nárůst počtu domácích pěstíren marihuany, na jejichž sestavení jsou potřeba například lampy, vzduchotechnika a měřicí přístroje, což growshopy nabízejí. Podobně se pěstují také tropické rostliny a obchody nabízejí i běžné pěstební substráty a hnojiva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám