Hlavní obsah

Soud nařídil bazaru vrátit peníze za auto. A to pak někdo zapálil

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strašice (Rokycansko)

Před deseti lety koupil Milan Šiler v olomouckém autobazaru ojetý vůz Fiat Marea za 170 tisíc korun, který měl být podle prodejce v pořádku. Už cestou do bydliště v Praze se pod kapotou začaly ozývat rány a technici ve značkovém servisu následně zjistili, že motor byl v minulosti zadřen a neodborně opraven.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Z vozidla je po požáru jen bezcenný vrak.

Článek

Obchodník s ojetinami ale nechtěl o reklamaci nic slyšet, a tak následovaly dlouhé roky soudních třenic. Letos na jaře soud rozhodl, že majitel autobazaru musí proti vrácení auta vyplatit Šilerovi původní částku. Jenže po včerejší noci nemá Šiler co vrátit. Vůz mu totiž někdo úmyslně zapálil a úplně ho tím zničil.

„Od roku 2003, kdy jsem odstoupil od kupní smlouvy a snažím se vůz vyreklamovat, jsem s ním nejezdil a měl jsem ho odstavený pod plachtou na dvoře u chalupy ve Strašicích na Rokycansku. A když už mám konečně v ruce rozsudek v můj prospěch, tak přijde tohle. Vůbec nevím, co si mám o tom myslet,“ řekl Milan Šiler.

Ohnivá koule

Že mu na dvoře hoří auto, ho přišli upozornit sousedé. „Bylo to po jedné hodině v noci. S manželkou nás probudilo bouchání na okno a paní z chalupy naproti na nás křičela, ať jdeme rychle ven, že z auta šlehají plameny až nad střechu. Stala se z něj jedna ohnivá koule, nedalo se k němu vůbec přiblížit. Další ze sousedů se ho pokoušel uhasit ručním hasičákem a já jsem hadicí stříkal vodu na zeď baráku, aby nechytil,“ líčil Šiler dramatické okamžiky. Požár se jim vlastními silami zvládnout nepodařilo. Pomohli až přivolaní hasiči.

„Palivová nádrž byla už roky prázdná, auto nemělo ani baterku. Těžko mohlo začít samo hořet. Musel tomu někdo pomoct,“ je přesvědčený Šiler. Za pravdu mu dala i policie. Podle její mluvčí Hany Kroftové vozidlo někdo s velkou pravděpodobností úmyslně zapálil. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu  poškozování cizí věci,“ dodala Kroftová.

Jestli stojí za požárem majitel autobazaru Štěpán Grygárek, nechce Šiler spekulovat. „Nemám v ruce žádný důkaz, nechci nikoho obviňovat. Faktem je, že v okolí žádný žhář neřádí a s lidmi ve vsi nemáme jediný spor,“ prohlásil Šiler.

Grygárek na dotaz Práva rezolutně odmítl, že by měl se žhářským útokem cokoliv společného. „V tom je moje svědomí naprosto čisté. Dělat něco takového nemám vůbec zapotřebí,“ prohlásil podnikatel.

Peníze těžko získá zpět

Podle oslovených právníků se dostal Šiler do těžké pozice. Shodují se v tom, že pokud policisté neprokážou, že v požáru vozidla má prsty autobazar, těžko od něj peníze získá zpět.

Šilerovo soudní vítězství se přitom nerodilo vůbec lehce. „První kolo jsme prohráli, a to včetně dovolání u Nejvyššího soudu. Podle těchto verdiktů není za závady zodpovědný majitel autobazaru jako zprostředkovatel prodeje, nýbrž původní majitel vozidla. Jenže Ústavní soud, kam jsme se obrátili se stížností, nám dal za pravdu. Původní rozsudky zrušil a naši žalobu proti majiteli autobazaru vrátil k novému projednání okresnímu soudu. Ten nyní rozhodl v náš prospěch,“ popisoval Šiler justiční peripetie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám