Hlavní obsah

Soud kauzu nošení hidžábu ve škole zastavil, škola se odvolá

Obvodní soud pro Prahu 10 zatím nepravomocně zastavil kauzu muslimské studentky, které pražská střední zdravotní škola v roce 2013 nedovolila nosit při vyučování šátek. Studentka letos v dubnu svou žalobu stáhla. Zdůvodnila to obavami z nenávistných útoků, kterým kvůli kauze čelí. Škola se ale chce soudit dál a proti zastavení řízení se odvolá. V tiskové zprávě to v úterý oznámil advokát školy Radek Suchý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitelka Střední zdravotnické školy Ivanka Kohoutová

Článek

Obvodní soud se měl původně případem zabývat znovu, když mu loni v prosinci kauzu vrátil k novému projednání Nejvyšší soud. Muslimka však letos na jaře vzala žalobu zpět, protože podle své advokátky Radky Korbelové Dohnalové čelila kvůli kauze dlouhodobému vyhrožování a měla obavu z dalších nenávistných útoků. Škola se proti stažení žaloby postavila, ale obvodní soud její argumenty neuznal.

„Dne 20. července 2020 bylo žalované (škole) doručeno rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 10, dle kterého se řízení zastavuje,” sdělil advokát školy.

Studentka stáhla žalobu na pražskou školu kvůli nošení hidžábu

Krimi

Rozhodnutí obvodního soudu zatím není pravomocné, protože škola se proti němu podle advokáta odvolá k Městskému soudu v Praze. Se zastavením řízení škola ani její ředitelka Ivanka Kohoutová nesouhlasí, v řízení by se podle nich mělo pokračovat, uvedl Suchý.

Somálská dívka uváděla, že opustila pražskou Střední zdravotnickou školu v Ruské ulici, když ji ředitelka v září 2013 vyzvala, aby si při teoretické výuce sundala hidžáb. To je šátek, jímž si muslimské ženy zahalují vlasy, krk a ramena.

Jména se pletou v jednom kuse, chlácholil poníženou muslimku manažer známé kavárny

Amerika

V roce 2016 dívka školu zažalovala, domáhala se omluvy a 60 000 korun. U obvodního soudu ani Městského soudu v Praze neuspěla, ale Nejvyšší soud loni rozhodl, že zákaz šátku při teoretické výuce nemá legitimní cíl a Česko nesmí diskriminovat některý z náboženských směrů.

Soudů v takzvané šátkové kauze se opakovaně zúčastňovali na podporu školy a její ředitelky odpůrci muslimů.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Reklama

Výběr článků

Načítám