Hlavní obsah

Soud „dobré povahové rysy” pachatele nezohlednil a za vraždu babičky potvrdil 16 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Svoji jedenaosmdesátiletou babičku zavraždil kvůli penězům v Sedlnicích na Novojičínsku Lukáš Podzemný a Vrchní soud v Olomouci mu potvrdil šestnáct let vězení. Trest se ale pachateli zdál příliš vysoký a odvolal se proto k Nejvyššímu soudu. Ani ten však pro jeho argumenty neměl pochopení a rozsudek označil za odpovídající. Uvedl to v úterý mluvčí soudu Petr Knötig.

Foto: Petr Marek, Právo

Lukáš Podzemný u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Babičku podle rozsudku pachatel udusil peřinou, a to kvůli penězům. V bytě poté fingoval vloupání. Trest vyměřil ostravský krajský soud a potvrdil Vrchní soud v Olomouci.

V dovolání si muž stěžoval například na to, že soudy nezohlednily některé polehčující okolnosti, například svědectví o jeho dobrých povahových rysech.

Vražda se stala předloni v prosinci. Mladík byl v tíživé finanční situaci, hrozilo mu vystěhování z bytu. Podle soudu mu však babička odmítla půjčit. Podzemný ji zavraždil během hádky, kdy mu vyčítala jeho způsob života. Poté prohledal byt, vzal 12 tisíc korun a odešel. Později si mladík vymyslel plán, jak celou událost zamaskovat, a následující den se vrátil na místo činu.

V bytě udělal nepořádek a rozbil okno, aby to vypadalo, že se tam vloupal zloděj. Poté přišel do vedlejšího domu ke svému strýci a rozrušeně příbuzným sdělil, že našel ženu mrtvou.

Zištný motiv popíral

Při projednávání případu tvrdil, že čin spáchal v afektu. Žádal justici o to, aby mu trest uložila mimořádně pod spodní hranicí trestní sazby. Zištný motiv popíral. Ve chvíli, kdy mu babička vyčítala jeho způsob života, nedokončenou školu a nezaměstnanost, popadl jej prý "amok" a přetáhl jí přes obličej peřinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám