Hlavní obsah

Snopkovou přivezli k soudu na lehátku

Novinky, Lenka Kadeřávková
PRAHA

Za značně nestandardních podmínek pokračuje líčení s bývalým ministrem financí Ivem Svobodou a jeho poradkyní Barborou Snopkovou. Obžalovaná totiž utrpěla další zranění dolních končetin, a proto ji na pondělní jednání přivezli k soudu na nemocničním lehátku. Přítomny jsou dvě zdravotní sestry a její transport zabezpečuje sanitka vězeňské služby.

Foto: brownfieldy-jmk.cz

Chátrající areál bývalých jatek ve Znojmě

Článek

Snopková, která si již na počátku léta zlomila obě dolní končetiny a dosud se pohybovala pouze o berlích, totiž minulou neděli znovu upadla a podle lékařů si přetrhla šlachu a utrhla sval. Následně se musela opět podrobit operaci.

"Podle pokynů rehabilitačních pracovníků jsem zkoušela chůzi a pravá hůl se mi zasekla a levá mi podjela na kameni a já jsem spadla," popsala událost někdejší pravá ruku ministra. "Jsem ráda, že ten soud pokračuje," řekla nicméně usměvavě na chodbě.

Podle středočeského krajského soudce Petra France vzhledem k přeplněným jednacím síním a také předvolaným svědkům bylo konání za ztížených podmínek jediným řešení, jak se pokusit hlavní líčení ukončit v dohledné době. Již v minulosti byl soudce čtyřikrát nucen odročovat začátek jednání právě kvůli zdravotním problémů obžalované.

Rozsudek zatím v nedohlednu

Svoboda a Snopková nesou podle obžaloby odpovědnost za krach někdejšího výrobce dětských kočárků mělnické firmy Liberta v roce 1997, do které rok před tím vstoupili. Dvojice je mj. podezřelá, že zpronevěřila více než pět miliónů korun. Podle žalobce Petra Jiráta použili úvěr u mělnické pobočky Investiční a poštovní banky nikoliv pro obchodní činnost Liberty, jak bylo předem dojednáno, ale pro své společnosti Omnia a Zora Euro.

Z krachující Liberty měli dále do svých společností vyvést téměř 21 miliónů korun, a to na úkor ostatních věřitelů. Na lavici obžalovaných sedí rovněž syn Snopkové, Stanislav Kratochvíl. Hlavní líčení je nařízeno do příštího týdne, zatím soudce pouze čte svědecké výpovědi, osobní výslechy by se měly rozjet ve středu.

Reklama

Související témata:

Související články

Snopková přesvědčovala soud o své nevině

Před senátem středočeského krajského soudu v úterý vypovídala Barbora Snopková. Soud zhruba hodinu a půl přesvědčovala o své nevině. Snopková se se svým...

Výběr článků

Načítám