Hlavní obsah

Smrtelný únik fenolu v Děčíně: Policie obvinila tři lidi

– Děčín
Novinky, kub

V kauze smrtelného úniku jedovatého fenolu, k němuž došlo loni v dubnu v Děčíně, obvinili kriminalisté tři lidi z obecného ohrožení. Tragická událost měla dvě oběti a dalších 14 lidí museli ošetřit zdravotníci. Všichni obvinění jsou z firmy Chemotex, kde látka unikla.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Policisté na místě úniku

Článek

Fenol ve společnosti Chemotex unikl ráno 26. dubna 2018, když při jeho přečerpávání z cisterny do zásobníku praskla hadice. Mimo areál podniku ani do kanalizace se látka, která způsobuje vážné poleptání, nedostala.

Několik lidí se zranilo, když se nadýchali výparů, jeden z nich ještě v den havárie zemřel. Další podlehl zraněním později v nemocnici. Zraněnému muži selhávaly životní funkce a byl napojen na přístrojích.

Policie neštěstí vyšetřovala jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. „Prvním z obviněných je pracovník, který podle kriminalistů zahájil čerpání toxické látky fenol v rozporu s platnými pracovními předpisy a měl zvolit jinou metodu z autocisterny do zásobníku,” sdělila ve středu mluvčí policie Alena Bartošová.

Únik fenolu v Děčíně má druhou oběť

Krimi

„Dalším dvěma obviněným policisté kladou za vinu, že z postavení nadřízených pracovníků nedbali patřičných kontrol,” dodala mluvčí.

Kriminalisté podle mluvčí v případu vyslechli desítky svědků a vyžádali si několik znaleckých posudků. „Vyšetřování v dané věci nadále pokračuje,” dodala Bartošová.

Reklama

Související témata:

Související články

V areálu v Děčíně unikl jedovatý fenol

V průmyslovém areálu v Děčíně unikla ve čtvrtek ráno z cisterny na plochu jedovatá látka fenol. Při přečerpávání látky z cisterny se zřejmě protrhla hadice....

Výběr článků

Načítám