Hlavní obsah

Školák si na trampolíně ulomil kus kosti, další si vykloubil koleno

Znojmo

Ve znojemské nemocnici leží dva chlapci, kteří se vážně zranili na trampolíně. „Jeden si vykloubil koleno a druhý si urazil dolní konec pažní kosti,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Veselá. Podle ní podobných úrazů přibývá a lidé by měli být opatrní. Rizikové je především to, když je na jedné trampolíně více dětí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Sedmiletý chlapec skákal na trampolíně, kterou měl teprve deset dní. „Při skákání si způsobil vykloubení kolena. Došlo k přetržení tří ze čtyř hlavních vazů kolena. Poranění je v dětském věku extrémně vzácné a může končit až amputací končetiny,“ řekla Veselá.

Podle ní měl ale chlapec štěstí. „Odtržený vaz uvnitř kloubu jsme fixovali na původní místo, chlapec se po operaci cítí dobře a jeho stav je stabilizovaný. Bude se učit chůzi o berlích,“ uvedl primář ortopedicko-traumatologického oddělení Radek Hart.

Zranění z trampolín na předních příčkách

Desetiletý školák si na trampolíně urazil dolní konec pažní kosti. Lékaři ho museli operovat. „Byl mu zcela obnoven tvar pažní kosti fixací dráty,“ uvedla Veselá. Upozornila na to, že zranění na trampolínách se řadí na první místa mezi zraněními, která si způsobí děti při hraní.

Turisté obsadili Šumavu. Přibývá úrazů

Domácí

„Podle Centra prevence úrazů a násilí se dvě třetiny úrazů stanou na trampolíně tehdy, kdy je na ní současně více než jedno dítě. Zvláště zranitelné jsou děti pod šest let, protože mají nižší váhu a tím mají větší riziko úrazu,“ uvedla Veselá. Dodala, že na trampolíně děti musí být pod dozorem dospělého.

Anketa

Máte či měli jste doma trampolínu?
Ano
44,1 %
Ne
55,9 %
Celkem hlasovalo 3177 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám