Hlavní obsah

Školáci se nadýchali formaldehydu, 12 jich skončilo v nemocnici

Právo, Novinky, Petr Nový, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lysá nad Labem
Aktualizováno

Dvanáct školáků skončilo v úterý dopoledne v nemocnici poté, co se v základní škole v Lysé nad Labem nadýchali formaldehydu z rozbitého exponátu ve třídě.

Článek

Záchranáři vyjížděli do školy po desáté hodině. Během přestávky některé z dětí zřejmě rozbilo láhev, v níž byl formaldehyd, a děti se nadýchaly. „Děti pálily oči, kašlaly, měly dýchací potíže a některé zvracely,“ popsala situaci na místě mluvčí středočeských záchranářů Tereza Janečková.

Na místo nejdříve vyjely dvě sanitky. Osm dětí bylo převezeno do nemocnice na jednotku intenzivní péče. Po dvaceti minutách záchranáři na místo vyslali třetí sanitní vůz k dalším dětem, u kterých bylo zjištěno zvracení a další zdravotní potíže.

"Celkem jsme do nemocnice odvezli 12 dětí, ale lékař je stále na místě a vyšetřuje další děti, a je možné, že ještě někoho odvezeme,“ řekla Právu mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková.

Na místě zasahovali i hasiči, kteří pomáhali s evakuací dětí. „Rozbitá byla litrová láhev s formaldehydem, evakuovali jsme kolem 15 dětí,“ potvrdila mluvčí hasičů Lenka Kostková.

Případem se zabývá i policie. Policisté zjišťují, zda nebyl spáchán trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti.

Formaldehyd

Formaldehyd je jedovatá látka, která v lehčí koncentraci při nadýchání dráždí dýchací cesty. Ve vyšších koncentracích způsobuje zvracení, dušnost, otok plic a může být i život ohrožující. Takto nadýchané osoby je třeba neprodleně převézt k hospitalizaci do nemocnice.

"Zkoumáme, zda mohla látka ve třídě vůbec být. Budeme vyslýchat děti, až to jejich zdravotní stav dovolí, a také dospělé," uvedla pro ČTK mluvčí nymburské policie Zuzana Tuzarová. Za trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti hrozí až roční vězení nebo zákaz činnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám