Hlavní obsah

Sexuální útoky na vyslýchané ženy měl policista pod kontrolou, řekl znalec

Právo, Patrik Biskup, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domažlice

Není to sexuální deviant ani žádný psychopat. Tak hovořil o domažlickém expolicistovi Petru Rettovi (37) v pondělí před soudem psychiatr Václav Fait. Podle státního zástupce prováděl bývalý vyšetřovatel při výslechu u svědkyň nebo podezřelých žen osobní prohlídku, přičemž je osahával na intimních partiích. V jednom případě měl výslech skončit pohlavním stykem přímo v kanceláři.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Petr Rett usedá na lavici obžalovaných.

Článek

„Obžalovaného jsem vyšetřil po sexuologické stránce a nezjistil žádnou deviaci ani jinou duševní poruchu či psychopatii. Jednalo se o formu uspokojení pohlavního pudu. Jeho rozpoznávací schopnosti byly přitom zachované,“ prohlásil Fait. Upozornil také na to, že Rettův pobyt na svobodě není nebezpečný, neboť u něj neshledal agresivitu jako podmínku pro ukojení sexuální tužby.

Závěry znalce Rettovi spíše přitížily. Vyvrátily totiž možnost, že by policista své chování nemohl ovládat v důsledku deviace. Naopak je zřejmé, že konal zcela záměrně. Rettovi, obžalovanému z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, sexuální nátlak, poškozování cizích práv a znásilnění, hrozí až deset let vězení. Před soudem se k téměř všemu doznal.

„Totálně jsem selhal. Bude to znít asi divně, ale prostě jsem se chtěl jen podívat na nahou ženskou. Šlo spíš o moji zvědavost, bral jsem to i jako takové zpestření. Žádné sexuální vzrušení jsem z toho ale neměl,“ prohlásil otec dvou dětí, který byl po odhalení skandálu od policie propuštěn a teď se živí jako údržbář ledové plochy na zimním stadionu.

Byl to policista, mohl mi udělat jakýkoliv problém. Tak jsem si řekla, že bude lepší mu vyhovět.
Lucie B.

Rett připustil, že ve službě využil příležitost, kdy měl možnost se setkat s různými ženami. „Teď se jim omlouvám za to, že jsem je nepřípustným způsobem obtěžoval,“ kál se Rett, který zneužil nejméně deset žen.

Výslech začínal Rett pokaždé stejnou otázkou - zda nemají u sebe ukryté nahrávací zařízení. Při záporné odpovědi je požádal o osobní prohlídku. S tím souhlasily a na jeho pokyn se svlékly. Pak je začal osahávat na prsou a přirození.

Zneužít měl také mladistvou

S Lucií B. to policista dotáhl až k souloži. Prý uzavřel s kamarády sázku, že se nechá vyfotit s cizí ženskou při pohlavním aktu. „Požádal mě, zda bych s ním do toho šla. Nechtělo se mi, ale nakonec jsem s tím souhlasila. Byl to policista, mohl mi udělat jakýkoliv problém. Tak jsem si řekla, že bude lepší mu vyhovět,“ prohlásila u soudu třiadvacetiletá žena.

Rett popřel jediné, a to že měl strkat prsty do přirození mladistvé dívce na policejním oddělení v Poběžovicích. „Řekl, že se musí ujistit, zda u sebe nemám nahrávací zařízení. Sáhl mi pod tričko, dal mi od těla podprsenku, rozepnul mi kalhoty, sáhl mi na stehna a mezi nohy. Dvakrát mi sáhl dovnitř. Ruku jsem se mu snažila odstrčit, ale strčil ji hned zpátky. Celou dobu jsem potichu brečela,“ vypověděla před soudem osmnáctiletá Michaela. „Tohle jsem neudělal,“ reagoval na to Rett.

Soudní líčení bude pokračovat začátkem příštího roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám