Hlavní obsah

Sestra, která podala těhotné ženě smrtící roztok, stráví ve vězení rok

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Dvanáct měsíců si za mřížemi pobude zdravotní sestra devětašedesátiletá Ivanka Barochová z Orlové-Lutyně, která loni v červnu dala dvaatřicetileté těhotné pacientce vypít místo glukózy dezinfekci, tzv. Chlumského roztok. Mladá žena následně zemřela. O pravomocném trestu rozhodl v pondělí ráno odvolací senát Krajského soudu v Ostravě.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ivanka Barochová (uprostřed) u soudu

Článek

Původně rozhodla havířovská pobočka Okresního soudu v Karviné o tom, že si žena za usmrcení z nedbalosti pobude rok ve vězení s dozorem. Proti rozsudku se odvolala obžalovaná i státní zástupkyně. Zdravotní sestře se trest nelíbil, státní zástupkyně požadovala i zákaz činnosti. Senát krajského soudu zrušil původní rozsudek a odsoudil ji nově na rok do vězení, avšak pouze s dohledem, a na čtyři roky jí zakázal vykonávat povolání zdravotní sestry.

Je to hrůza, jak se s tím mám naučit žít, mám tu paní pořád před očima.
obžalovaná

„Jedná se o zcela mimořádné vybočení z jejího řádného života,“ řekl na adresu obžalované předseda odvolacího senátu Vlastimil Hrabovský. Potvrdil ale, že zdravotní sestře přitížilo několik okolností. „V důsledku jejího jednání zemřela mladá žena ve vysokém stupni těhotenství, došlo ke zmaření dvou životů, tedy fatální následek nejen pro poškozenou, ale i všechny její příbuzné a známé, pro něž to bude do smrti trauma, které si nelze představit,“ popsal s tím, že vina Barochové se blíží k hrubé nedbalosti. I proto senát zakázal ženě působit ve zdravotnictví čtyři roky.

Pozůstalí chtějí 20 miliónů 

„Je to hrůza, jak se s tím mám naučit žít, mám tu paní pořád před očima,“ řekla v pondělí před krajským soudem obžalovaná. Ta dorazila ke krajskému soudu s početnou skupinou příbuzných, kteří ji chránili před fotoaparáty a kamerami novinářů.

Samotná Barochová se k rozsudku nevyjádřila a soudní budovu opustila se slzami v očích. To státní zástupce Jaroslav Lukaštík byl s rozhodnutím krajského soudu spokojen. „Vzhledem k tomu strašnému, neodčinitelnému zážitku nešlo věc rozhodnout jinak, bez přímého výkonu, bez toho uloženého zákazu činnosti,“ dodal.

Po mladé ženě zůstal malý syn a manžel. Nejen oni, ale i další pozůstalí žádají odškodné ve výši 20 miliónů korun, jejich nárokem se bude soud zabývat v samostatném občanskoprávním jednání.

Těhotnou našli v bezvědomí

Pondělní rozsudek je ale nepotěšil. „Dala bych jí větší trest, nezlobte se, protože i když říká, že jí je to líto, nám to holku nevrátí,“ řekla po vynesení rozsudku se slzami v očích matka nastávající maminky, kterou zdravotní sestra omylem usmrtila.

Tragédie se stala loni 18. června v diabetologické ambulanci v Orlové. Barochová coby zdravotní sestra dala při testu na těhotenskou cukrovku mladé ženě, která byla v šestém měsíci gravidity, vypít místo neškodné glukózy směs kafru a fenolu. Nastávající mamince roztok nechutnal, přesto musela na pokyn sestry jeho část vypít.

Až poté jí Barochová podala správně glukózu. Nakonec ji propustila z ordinace. Když si uvědomila svůj omyl, bylo už na záchranu ženy pozdě. Těhotnou našli doma v bezvědomí a lékaři už jí nedokázali pomoci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám