Hlavní obsah

Šest lékařů odsouzeno za úplatky. Předepisovali léky podle přání distributorů

Právo, Patrik Biskup
Praha

Šest lékařů si minulý týden u Obvodního soudu pro Prahu 2 vyslechlo odsuzující rozsudek za korupci při předepisování léků podle přání jejich distributorů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Všichni obžalovaní dostali peněžitý trest, který je zhruba ve stejné výši jako přijaté úplatky,” řekla mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Podle zjištění Práva se jedná u jednotlivých lékařů o částky od stovek tisíc korun až po několik milionů. „Verdikt není pravomocný,” upozornila Pröllerová.

Podle obžaloby brali lékaři peníze od reprezentantů dvou farmaceutických společností výměnou za to, že budou přednostně předepisovat léky distribuované těmito firmami. Jednalo se o praktické lékaře i specialisty. Někteří z nich se hájili tím, že peníze od distributorů nebyly úplatky, ale odměny například za spolupráci na dotazníkových šetřeních.

Neurolog vyšetřoval ženám genitálie bez oprávnění, dostal podmínku

Krimi

Původně policie obvinila devět doktorů. U tří z nich státní zástupce trestní stíhání podmíněně zastavil poté, co se doznali a zaplatili na dobročinné účely sumu, která odpovídala jedenapůlnásobku přijatých úplatků.

Obří úplatky za léky bral i primář

Krimi

Nejvyšší trest, pokutu tři miliony korun, dostal praktický lékař z Rumburka Josef Kořínek, kterého žalobkyně chtěla poslat za mříže a nechat mu propadnout i majetek. Kořínek podle spisu během let 2008 až 2011 inkasoval od zástupců dnes již neexistujících firem Iternchemia a Genericon celkem přes 2,5 milionu korun za to, že předepisoval jimi distribuované generické léky, které byly ekvivalenty originálních léčivých přípravků. Celkem šlo o více než 110 tisíc balení.

Lékař dal opilému řidiči falešné alibi, dostal důtku

Krimi

Mezi obviněnými lékaři, kteří si „koupili odpustek”, a soudu se tím vyhnuli, je také současný primář urologie jablonecké nemocnice Jaroslav Všetička. Ten si za roky 2009 až 2013 bokem přivydělal za předepisování distributory určených medikamentů okolo půl milionu korun.

„Samozřejmě z toho radost nemám, ale není to důvod pro to, abych pana primáře odvolal z funkce,” reagoval šéf jabloneckého špitálu Vít Němeček.

Lékaři a pojišťováci před soudem. Simulovali úrazy a inkasovali miliony, tvrdí obžaloba

Krimi

Sám Všetička už dříve Právu řekl, že obvinění souvisí s jeho soukromou praxí, nikoliv s prací v nemocnici. „Je to pro mě nepříjemná situace a nechci se k tomu už vyjadřovat. Požádal jsem o odklon trestního řízení,” prohlásil Všetička loni v březnu.

V případu je obžalováno i 16 manažerů, obchodních zástupců a zaměstnanců farmaceutických firem, kteří se podíleli na systému nelegální podpory prodeje léků produkovaných či distribuovaných těmito společnostmi.

Jejich kauzu soud vyloučil k samostatnému projednávání. „V této věci bude rozhodnuto v dohledné době,” uzavřela mluvčí soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám