Hlavní obsah

Šéfka ERÚ stíhaná kvůli solárníkům hledá zastání u Benešové

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu a bývalá šéfka společnosti RWE Transgas Alena Vitásková se brání proti svému stíhání pro solární podvod návrhem na stížnost pro porušení zákona.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Článek

Návrh podali její obhájci k rukám ministryně spravedlnosti Marie Benešové i nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, kteří se pak mohou obrátit na Nejvyšší soud. Jenže Zeman již ministryni ve svém stanovisku doporučil návrhu nevyhovět a věc odložit. Ke stejnému závěru dospěli podle informací Práva i ministerští úředníci, kteří návrh posuzovali.

„Paní ministryně zatím nerozhodla,“ řekl Právu mluvčí resortu spravedlnosti Robert Schuster.

Dalších devět obviněných

Vitáskové hrozí za zneužití pravomoci úřední osoby až dvanáct let vězení nebo propadnutí majetku. Činu se měla dopustit nápomocí při podvodném získání licence na provozování fotovoltaiky dvěma severočeským elektrárnám na Chomutovsku ještě před jejich dostavbou do konce roku 2010, kdy končily výhodné podmínky pro odkup solární energie.

„My máme značné výhrady vůči tomu, že by ona kdy byla účastníkem takového jednání a že by poskytla pomoc ke spáchání trestného činu,“ řekl Právu obhájce Vitáskové Josef Lžičař.

Je to šité horkou jehlou, aby se zase ukázalo, že orgány činné v trestním řízení pracují
obhájce Aleny Vitáskové Josef Lžičař

V případu je obviněno ještě dalších devět lidí, policisté je ve čtvrtek navrhli obžalovat.

„Vypočítávali jí škodu způsobenou od 1. ledna 2011, přičemž ona nastupovala do funkce až v srpnu 2011. Je to šité horkou jehlou, aby se zase ukázalo, že orgány činné v trestním řízení pracují,“ kritizuje závěry vyšetřovatelů Lžičař.

Podle něj je diskutabilní i vina ostatních spoluobviněných, protože podle některých znalců mohl být provoz nedokončených elektráren povolen i před koncem roku 2010.

Podle pracovníků ministerstva spravedlnosti, kteří dostali návrh advokátů Vitáskové k posouzení, však její argumenty nejsou dostatečně přesvědčivé.

Výhrady, že policejní popis skutkového děje umožňuje více výkladů, což je podle stěžovatelů nepřípustné, podle právníků ministerstva neobstojí. Je totiž na soudu, aby případné pochybnosti odstranil a správně posoudil.

„S ohledem na uvedené navrhuji v souladu se stanoviskem Nejvyššího státního zastupitelství podnět ke stížnosti pro porušení zákona (...) pro neúčelnost odložit,“ zní závěr doporučení ministryni Benešové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám