Hlavní obsah

Šéf Likérky Drak má další problém, vylil do kanálu tisíce litrů utajeného lihu

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie podruhé obvinila jednatele Likérky Drak Pavla Čanigu spojovaného s metanolovou aférou. Podle kriminalistů krátil daň a ohrozil životní prostředí tím, že měl nechat vylít do kanálu 9500 litrů lihu, který nebyl nijak evidován. Hrozí mu až osmileté vězení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Čaniga loni na tiskové konferenci Sdružení výrobců lihovin.

Článek

Jednatele likérky Drak ve Chvalčově na Kroměřížsku, dvaačtyřicetiletého Čanigu, obvinili policisté ze zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a z přečinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti. Kriminalisté z odboru krajské hospodářské kriminality navíc z daňových úniků obvinili i samotnou právnickou osobu, Likérku Drak.

Jméno Likérky Drak se objevilo na počátku metanolové aféry, při níž v ČR zemřelo již 40 lidí. Jedovatý alkohol obsahovaly lahve s etiketou chvalčovské likérky, které putovaly ze skladu společnosti Verdana. Čaniga se od počátku brání, že v likérce jedovatý alkohol nevznikal.

„Chyba v daňovém přiznání, která ukazuje na první zmíněný trestný čin, se prokazatelně vyskytla vloni v září. Obviněný se přiznal ke spotřební dani z lihu ve výši 3 713 000 Kč, ačkoli si byl vědom, že jsou v daňovém přiznání uvedeny nepravdivé údaje. Podle kriminalistů měl přiznat minimálně dalších 2 725 000 korun,“ uvedla mluvčí zlínského krajského ředitelství Policie ČR Jana Macalíková.

Na nesrovnalosti policisté přišli v rámci vyšetřování znečištění čističky odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem, do které se dostalo vloni v září velké množství alkoholu.

Vylitý alkohol byl bez evidence

Zaměstnanci likérky totiž do veřejné kanalizace z pokynu jednatele 27. září 2012 vylili asi 32 tisíc litrů tekutin s obsahem minimálně 9500 litrů čistého etanolu. Vychází to z chemických rozborů, u kterých se zjistilo mnohonásobné převýšení povolené hranice chemického kyslíku v odebraných vzorcích vody.

Tento vylitý alkohol však byl v daňovém skladu likérky umístěn bez jakýchkoliv dokladů, žádnou evidencí neprošel. Vylitím alkoholu do veřejné kanalizace se navíc ohrozil celý chod čističky odpadních vod v Bystřici pod Hostýnem. Jejímu provozovateli vznikla škoda ve výši nejméně 148 tisíc korun.

Uzná-li soud na základě předložených důkazů jednatele likérky vinným, hrozí mu vězení na dva roky až osm let.

Pro obecné ohrožení stíháno sedm osob

Pro obecné ohrožení je v metanolové kauze stíháno již sedm osob. Pět ze sedmi obviněných je ve vazbě, všem hrozí 12 až 20 let nebo i výjimečný trest včetně doživotí. Policie stíhá pro obecné ohrožení hlavní dva míchače, hlavního distributora a nyní již další čtyři lidi, kteří toxický alkohol dále distribuovali.

V hlavní, takzvané zlínské větvi, je nyní stíháno celkem 32 osob, 25 distributorů a koncových prodejců pro ohrožování zdraví závadnými potravinami především v úmyslné formě. Další obviněné vyšetřují policisté pod dozorem jiných státních zastupitelství v celém Česku, celkem bylo obviněno přibližně sedm desítek lidí. Většina z nich čelí obvinění z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Několik úmrtí po požití metanolu zaznamenali lékaři i letos, tyto případy se však již vyšetřují mimo hlavní část kauzy.

Reklama

Výběr článků

Načítám