Hlavní obsah

Šéf lánské lesní správy dostal tři roky natvrdo

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno
Aktualizováno

Za pokus o zmanipulování veřejné zakázky na asanaci v Lánské oboře dostal v pátek od Okresního soudu v Kladně šéf Lesní správy Lány a podřízený hradního kancléře Miloš Balák tříletý trest vězení. Manažerovi firmy Energie – stavební a báňská Liboru Tkadlecovi soud vyměřil 2,5 roku dlouhou podmínku. Oba obžalovaní i firma dostali také peněžité tresty. Verdikt není pravomocný.

Libor Tkadlec u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Prakticky všichni, kdo tu vypovídali, neříkali pravdu,“ komentoval hlavní líčení předseda soudního senátu Petr Sedlařík. „Na každé úrovni tohoto projektu se nacházel někdo, kdo věděl moc dobře, že nejedná správně,“ doplnil soudce.

Balák má podle verdiktu zaplatit 1,8 milionu korun, Tkadlec 400 tisíc. Energie – stavební a báňská dostala peněžitý trest ve výši 5,4 milionu.

Za manipulaci zakázek v Lánech žádá státní zástupce pro Baláka čtyři roky

Krimi

Balák podle obžaloby při zadávání veřejné zakázky na druhou etapu zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava v letech 2015 až 2017 upřednostnil a zvýhodnil firmu Energie – stavební a báňská, a. s. (EBS).

Balák podle spisu umožnil manažerovi EBS Liboru Tkadlecovi podílet se na přípravě projektové dokumentace zakázky a například si předem prohlédnout místa, kterých se zakázka týkala. Podle žalobce Jiřího Pražáka by Tkadlec také členem odborné komise, kterou využíval Balák při přípravě zakázky, komise se zabývala například výběrem vhodných materiálů pro zajištění svahů.

Až teprve poté byla zakázka za více než 200 milionů vypsaná. EBS nakonec kvůli zahájenému trestnímu stíhání zakázku nedostala.

Tkadlec i Balák během hlavního líčení vinu odmítli.

Kauza zakázky v Lánech: Policie navrhla obžalovat dva lidi a firmu

Krimi

Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací prezidentské kanceláře a Balák je podřízeným hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Klíčava je jedním ze zdrojů pitné vody pro Kladno a okolí. Oprava svahů podél nádrže skončila v Lánské oboře v červnu 2019. Balák při té příležitosti uvedl, že zakázka byla stoprocentně v pořádku a že o nutnosti provést práce bylo rozhodnuto ještě v době, kdy Lesní správu Lány nevedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám