Hlavní obsah

Šéf gangu pytláků dostal u klatovského soudu podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Klatovský soud tento týden vynesl rozsudek nad šéfem pytláckého gangu, který řádil v celých západních Čechách. Gang v čele s Jiřím Macháčkem způsobil desetitisícové škody. Pytláci stříleli na všechno, co jim přišlo pod ruku. V mrazácích končili jeleni, daňci, srnci i divoká prasata.

Článek

Za pytláctví a nedovolené ozbrojování potrestal Macháčka soud dvou a půl letým trestem vězení s pětiletou podmínkou, během které bude pod dohledem probačního úředníka. Dále mu uložil pokutu ve výši 60 tisíc korun, a pokud nezaplatí, půjde na sedm měsíců za mříže.

Další dva Macháčkovy kumpány, 38letého Miroslava Gallu z Hradce u Stoda a 36letého Martina Slámečku z Oseku na Rokycansku, soud potrestal již dříve. Starší z nich dostal roční podmínku, druhý veřejně prospěšné práce.

Pytláky zadrželi policisté ze zásahové jednotky v září 2007. Počíhali si na ně, když se s kořistí vraceli z lovu. Dramatický průběh mělo zatýkání Macháčka, který se nechtěl vzdát a před policisty ujížděl. Zastavila ho až střelba, ještě předtím ale poničil dvě policejní auta, do kterých vrazil, když se mu snažili policisté zatarasit cestu.

Chtěl si vyzkoušet roli myslivce

Kromě dvou střelených jelenů našli policisté v jeho vozidle nelegálně drženou střelnou zbraň, seskládanou z pušky a samopalu. Další načerno přechovávané zbraně objevili kriminalisté později při domovních prohlídkách.

Pytláci lovili hlavně v noci, kdy zvěř nejprve oslnili silnými, halogenovými světly a pak zastřelili. Pytlačit chodili i do obor, kde zvířata kradli živá. Například chovatelům ve Svatém Jiří na Domažlicku v Kamýku na Švihovsku sebrali pět muflonů, jednu muflonici a tři daňky. Macháček se u soudu hájil tím, že si chtěl vyzkoušet roli myslivce. Rozsudek ještě není pravomocný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám