Hlavní obsah

Sedmdesátiletý skialpinista se ztratil v Jeseníkách. Nefungoval mu mobil ani powerbanka

Jeseníky

Tři hodiny pátrali v sobotu horští záchranáři po 70letém skialpinistovi v Jeseníkách. Našli ho prochlazeného ve špatně přístupném terénu. Muž naštěstí neutrpěl vážnější zranění.

Foto: Horská služba

Zachráněný skialpinista v péči záchranářů

Článek

Polský skialpinista se ztratil svým kamarádům kolem šesté hodiny večer v oblasti Malého nebo Velkého kotle. „Sporadicky se kamarádům dovolal, ale pouze stačil říct, že sundal lyže a jde pěšky, protože je zraněný. To se mu mohlo stát osudným, protože v těch místech je až metr sněhu,“ uvedl horský záchranář Tomáš Skokan.

Na sjezdovce v Jeseníkách se zranil 13letý snowboardista

Krimi

Podle záchranářů měl muž vybitý mobil a vadný kabel od powerbanky. Do terénu vyrazily tři týmy záchranářů a o pomoc požádali také polské kolegy. Skialpinista následně nakrátko zprovoznil svůj mobil, a tak ho polští záchranáři lokalizovali.

„Po přibližně třech hodinách pátrání ve špatně přístupném terénu lyžaře našel tým ze stanice v Karlově. Ten se okamžitě spojil s dalšími a všichni začali organizovat přepravu na nějaké dostupnější místo,“ doplnil Skokan.

Muž byl vyčerpaný, podchlazený, ale zranění bylo lehké a nebylo potřeba ani ošetření. Záchranáři ho převezli na stanici, kde ho předali kamarádům. Horská služba upozornila návštěvníky hor, že se nemají vydávat sami do neznámého terénu.

Foto: Horská služba

Senior se ztratil kamarádům

Reklama

Výběr článků

Načítám