Hlavní obsah

Seděl za smrt člověka, možná je ale nevinný

Právo, Jakub Bartosz
Praha

Po bezmála deseti letech nabral zcela jiný směr případ Tomáše Tomana (35), kterého poslal soud v roce 2009 na 12,5 roku do vězení za údajné usmrcení muže při rvačce v klubu Cross v pražských Holešovicích. Na poškozeného prý při pěstním souboji před klubem spadla kovová konstrukce, obžaloba ale na základě znaleckého posudku tvrdila, že Toman muže ubil.

Foto: Michal Kvapil, Novinky

Tomáš Toman s doprovodem policie jde před Městský soud v Praze.

Článek

Městský soud v Praze ale podle zjištění deníku Právo čin počátkem března překvalifikoval z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti na mírnější pokus o ublížení a Tomanovi uložil 3,5 roku vězení, tedy o devět let méně.

Toman před původním trestem utekl do Austrálie a v roce 2011 ho zadržela policie v Indonésii. Dva roky poté byl převezen do vlasti. Stal se tak prvním Čechem, kterého Indonésie předala do Evropy, přičemž s ČR neměla smlouvu o vydávání.

Po zhruba šesti letech ve vězení (včetně vazby v zahraničí) ale loni Toman uspěl se stížností u Ústavního soudu (ÚS), který jeho případ vrátil k novému projednání zpět pražskému městskému soudu.

Mlácení, nebo pád sochy?

Jeho nynější nový verdikt není zatím pravomocný, může se proti němu odvolat státní zástupce. Toman odvolání v plánu nemá, protože si dosud odseděl více, než mu nyní soud udělil.

ÚS vrátil případ do hry kvůli pochybnostem ohledně znaleckého posudku z oboru biomechaniky, který měl vysvětlit, jakým způsobem napadený zemřel.

Muži totiž do sebe vzájemně mlátili pěstmi vedle kovové sochy, která při rvačce spadla. Vyšetřovatelé tvrdili, že Toman do muže kopal a ubil ho, podle obhajoby ale za smrt může pád sochy, na jejímž vrcholu byl kámen.

Podobně hovořili i svědci a patolog, podle kterého byly na kameni biologické stopy, a lze tím vysvětlit i smrtelné zranění.

Znalec řekl, že je možné, že na poškozeného spadla socha
Tomáš Toman, odsouzený

„V rozsudku zůstalo tvrzení, že jsem poškozenému mlátil hlavou o sochu, což je nesmysl, to jsem neudělal,“ řekl Právu Toman. Důležitou roli pro obnovení řízení sehrál nový znalecký posudek, který zpochybnil předchozí závěry soudního znalce na biomechaniku Jiřího Strause.

Ten se k případu odmítá vyjádřit, Právu nechtěl ani odpovědět, zda stále působí jako znalec. Podle informací redakce měl pouze na určitou dobu pozastavenou činnost ze zdravotních důvodů.

Straus podle Tomana předložil soudu prohlášení, ve kterém připouští pochyby o svých předchozích závěrech. Problém s posudkem prý spočíval v tom, že původně dostal od autora kovového modelu nepřesné informace. „Znalec řekl, že je možné, že na poškozeného spadla socha,“ dodal Toman.

Tomu v původním trestním řízení přitížilo, že byl v době činu v podmínce za ublížení na zdraví a vydírání. Na čin se nakonec vztahovala amnestie exprezidenta Václava Klause z ledna roku 2013. Tomanův protivník prý také znal důvěrně trestní řízení, například kvůli loupežnému přepadení a drogovému deliktu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám