Hlavní obsah

Schvalují invazi a chtějí vítat ruské tanky v ČR. Policie řeší už 240 případů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet českých schvalovačů válečné invaze na Ukrajině roste, policisté se zabývají až 240 skutky. Jak Právu potvrdilo policejní prezidium, vyšetřovatelé zahájili u jedenácti případů úkony trestního řízení.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Před ruskou ambasádou v Praze se schází demonstrovat hlavně podporovatelé Ukrajiny, ale i proruští aktivisté.

Článek

„Řešíme 240 podání. Na jeden případ může být ale více podání. V současnosti máme také zahájených jedenáct prověřování nenávistných projevů a schvalování agrese. Z nich je jeden ve stadiu vyšetřování,“ řekl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík s tím, že tento případ vyšetřují kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Případ dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 9. Za trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia hrozí odnětí svobody na šest měsíců až tři roky.

Podle kriminalistů nejde jen o prosté projevy obecné podpory ruské agrese, ale o vysokou míru společenské nebezpečnosti. „Lze poukázat především na projevy podněcující veřejnost ke spolupráci s ruskou armádou, nabádání k rozšíření ozbrojeného válečného konfliktu, zintenzivnění války a schvalování válečné agrese jako nástroje spravedlnosti,“ řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Policie obvinila člověka, který schvaloval ruskou invazi na Ukrajinu

Krimi

Vyšetřovatelé uvedli konkrétní výňatky z takových příspěvků. „Tak fanděme Rusům, doufejme, že dojedou až sem. Pokavaď sem dojedou, pomáhejme jim prostě jo, noste jim jídlo, noste jim vodu, zahrňte je kytkama,“ psal obviněný s tím, že tyto výkřiky sdílel s dosahem na velké množství dalších uživatelů, kteří na ně reagovali.

Policie zveřejnila taktéž úryvky z dalších příspěvků. „Slováci, když uvidíte někde americký tanky nebo prostě jednotky NATO, tak to foťte, sdílejte veřejně, aby náhodou, kdyby o tom Ruský velení nemělo informace, tak aby jim nevjeli do zad,“ stálo v něm.

Podle žalobců má svoboda projevu svoje limity. „Z pohledu orgánů činných v trestním řízení v této konkrétní věci byly však tyto meze výrazně překročeny a škodlivost protiprávního jednání je natolik vysoká, že je namístě zabývat se jím v rovině trestního práva,“ sdělil mluvčí pražských žalobců Cimbala.

Žalobci už vědí, jaké paragrafy použít na schvalování ruského útoku na Ukrajinu

Domácí

„Je potřeba opakovaně připomínat, že každá osoba nese odpovědnost za své projevy nejen ve fyzickém světě, ale též v kyberprostoru,“ doplnil a upozornil, že je možné posuzovat nejen příspěvky na sociálních sítích a k nim přilehlé diskuse, ale i komentáře pod články zpravodajských webů, blogy nebo videa.

I exposlanec Volný

Podle policejního prezidia policie zkoumá také výroky bývalého poslance Lubomíra Volného ohledně ruské invaze na Ukrajinu. „Jeho výroky na sociálních sítích se zabývá Úřad služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR. Přestože jsme v této souvislosti obdrželi celou řadu podnětů od veřejnosti, činíme tak i na základě vlastní monitorovací činnosti,“ uvedla mluvčí Kateřina Rendlová.

Podle serveru Aktualne.cz prověřuje NCOZ také proruského aktivistu Jiřího Černohorského, který je známou postavou české dezinformační scény. Je podezřelý ze schvalování genocidy, kvůli vystoupení během demonstrace před ruskou ambasádou v Praze na podporu režimu Vladimira Putina.

Schvalování ruské invaze trestným činem? Svoboda slova má limity, říká Stříž

Válka na Ukrajině

Kvůli stejné věci policie zadržela i Patrika Tušla, který na sociálních sítích získával od svých příznivců peníze za to, že pronásledoval a obtěžoval autority bojující s pandemií.

Reklama

Výběr článků

Načítám