Hlavní obsah

Sbalil prachy? ptala se Pancová poté, co si Rath odnesl tašku s miliónem

Právo, Radim Vaculík
Aktualizováno

„Ty máš pro mě nějaký ty věci... Musíme nějak nakrmit tu bestii.“ Těmito slovy komentoval obžalovaný bývalý poslanec David Rath na záznamu odposlechu z předloňského 3. května údajné převzetí jednoho miliónu korun v tašce z rukou dalšího obžalovaného Petra Kotta v domě v Rudné u Prahy.

Sestříhaný odposlech, který zazněl v úterý u soudu

 
Článek

Zmínil přitom, že budou volby (do krajských zastupitelstev – konaly se v říjnu 2012, pozn. redakce). Dotyčná částka měla být ale podle státního zástupce Petra Jiráta doplatkem za údajně zmanipulovanou zakázku na dodávku zdravotnické techniky do nemocnice v Mladé Boleslavi.

„Jó, ještě uhlídat, aby ti to neukradli,“ reagoval na Rathova slova na nahrávce Kott, který krátce před příjezdem tehdejšího středočeského hejtmana peníze dle odposlechu podle všeho přepočítával.

Bylo totiž opět několik minut slyšet šustění zřejmě bankovek a Kottovo šeptání si při průběžném sčítání částek. Kott to ale v úterý během pokračujícího hlavního líčení s Rathem a spol. u středočeského krajského soudu popřel.

„Nechápu, jak někdo může z toho usoudit, že tam někdo počítá bankovky,“ komentoval záznam. Na zmíněný 3. květen si podle svých slov nepamatuje, zřejmě prý ale jen cosi v domě v Rudné, kde žil s partnerkou a rovněž obžalovanou Kateřinou Pancovou, stěhoval.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath

Po odchodu Ratha ale Kott dle záznamů pořízených protikorupční policií s úsměvem celou situaci popsal právě Pancové, která u údajného předání peněz nebyla.

„A von si řek“

„Sbalil prachy, jo,“ tázala se Pancová na záznamu svého partnera. „No, já jsem mu to vůbec neřekl o těch penězích, schválně,“ odpověděl jí Kott.

Začal mi zase tady líčit, jak je to strašný, že to musí platit, a že ho všichni vokrádaj, to je fakt dítě
Petr Kott o Davidu Rathovi na nahrávce

„Jak neřekl, tys mu to nedal,“ neskrývala na nahrávce překvapení Pancová. „Já jsem mu to nedal a čekal jsem, jestli si o to řekne. A von si o to řek,“ podotkl Kott.

„No jistě, já jsem mu to nedal, jako to dělám normálně, když mu to napíšu. Ošíval se furt a po deseti minutách mi řekl, jestli to pro něj mám. Začal mi zase tady líčit, jak je to strašný, že to musí platit, a že ho všichni vokrádaj, to je fakt dítě,“ přibližoval Kott Pancové údajné Rathovy nářky týkající se zřejmě shánění peněz na předvolební kampaň.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Petr Kott, Kateřina Pancová a David Rath

„V žádném případě mi ani v tento, ani v jiný den nedal doktor Kott žádné peníze v souvislosti s jakoukoli veřejnou zakázkou,“ popřel následně v jednací síni Rath výroky z odposlechů.

Peníze prý byly na volby

Na dotaz Práva pak ale připustil, že si sice nepamatuje konkrétní den, ale že mu Kott s Pancovou jako členové ČSSD dávali nějaké sponzorské peníze na volby. Nevyloučil tedy, že to bylo právě 3. května. Možnou korupci však znovu odmítl.

URNA, nic nedělej
Petr Kott

Zmíněný třetí květnový den však nebyl jediný, kdy si měl Rath přijít podle obžaloby do domu Pancové pro úplatky. Soud totiž v úterý dokončil s výjimkou jednoho pouštění všech záznamů odposlechů z Rudné u Prahy, tedy i těch, které zaznamenaly předloňský 14. květen.

Právě tehdy si Rath odnesl z vily v krabici od vína sedm miliónů korun, se kterými jej hned před domem zadržela policie. Na nahrávkách je pak také slyšet i to, jak Kott s Pancovou po odchodu Ratha vidí, že přijíždějí policisté z Útvaru rychlého nasazení, aby je rovněž zatkli.

„URNA. Nic nedělej,“ říká na nahrávce překvapivě suše Kott své partnerce. Ta přece jen nervóznějším hlasem pouze konstatuje: „Tak jsme v prdeli.“

„V klidu, v klidu,“ reagoval na to opět bez známky rozčilení Kott a Pancová pak znovu zopakovala: „Tak jsme v prdeli.“

Poté už bylo na záznamu slyšet, jak se někdo dobývá do domovních dveří a výkřik policie. Tím pouštění odposlechů v úterý u soudu skončilo. Během středy pak začne senát přehrávat telefonické odposlechy.

Přepis sestříhané části odposlechu konverzace Ratha, Pancové a Kotta
Pancová: My se uvidíme v pátek
Rath: Nesmím toho vypít moc najednou. To víš, včera mi bylo zase špatně.
Pancová: Hele, my se uvidíme v pátek a domluvíme se na tu sobotu
Rath: Znáš to, obžerství a nestřídmost je hřích, jako hamižnost. Na sobotu se domluvíme
Pancová: Klidně pro tebe přijedu, to není problém
Rath: Na francouzské se těším. Tak jo, tak v sobotu
Pancová: V pátek, my se uvidíme v pátek
Rath: V pátek se uvidíme u vás, v sobotu se domluvíme, že by jsi mě vyzvedla
Pancová: Ve čtvrt na devět
Druhá část, kdy do domu vtrhla policie
Kott: Urna, nic nedělej
Pancová: Tak jsme v prdeli
Kott: V klidu, v klidu
Pancová: Tak jsme v prdeli

Reklama

Výběr článků

Načítám