Hlavní obsah

S utajenou svatbou se na Trutnovsku propadl můstek, sedm zraněných

Právo, Vladislav Prouza
Horní Maršov
Aktualizováno

Tragicky skončila čtvrteční utajená svatba v divokém horském prostředí lesního hrádku Aichelburg nad krkonošským Horním Maršovem. Tečku za romantickým obřadem udělal krátce po poledním společném ano pád hradního můstku se sedmi svatebčany do třímetrového hradního příkopu.

Článek

Dřevěný můstek zřejmě nevydržel tíhu svatebních hostů pózujících pro společnou fotografii. Dole v hradním příkopu skončil i ženich s nevěstou stojící na můstku uprostřed svatebčanů.

„Nevěstu musel transportovat vrtulník do královéhradecké fakultní nemocnice. Trojici lidí odvezly sanitky se zlomeninami do nemocnice v Trutnově a zbytek vyvázl pouze s oděrkami,“ okomentoval předčasně ukončenou svatbu mluvčí trutnovské policie Jiří Prouza.

Svatebčanů sedících namísto u svatební tabule na nemocničními lůžku mohlo být mnohem více. Obřadu v lesním hrádku postaveném na skalním výběžku Světlé hory se zúčastnilo až sedmnáct hostů. Sedm nakonec skončilo na kamenitém dně příkopu. Zbytek stačil včas varovat hřmot praskajícího dřeva. Provozovatele volně přístupného hrádku o hromadné svatební akci nikdo předem neinformoval.

Jeden z trámů byl shnilý

„Můstek vypadal na první pohled naprosto v pořádku. Když ho ale hasiči rozřezali, přišli na jeden uvnitř shnilý nosný trám, který patrně nevydržel nadměrnou zátěž,“ konstatoval Pavel Klimeš ze společnosti Veselý Výlet.

„Hrádek je sice volně přístupný, ale o záležitostech, jako je třeba svatba, kde se počítá s větším množstvím lidí, bychom měli něco vědět,“ konstatoval zástupce Hradní společnosti Aichelburg.

Transport raněných si vyžádal dočasnou uzavírku úseku hlavní silnice z Horního Maršova do Pece pod Sněžkou. Akce se kvůli těžko přístupnému terénu zúčastnila i Horská služba.

Hrádek postavený koncem 19. století maršovským lesním personálem jako památník Bertholda hraběte Aichelburga považovaného za dobrého hospodáře a mecenáše východních Krkonoš leží v kopci obklopen lesy. Objekt na skalním výběžku v nadmořské výšce 736 metrů je dostupný po úzké, do svahu zaříznuté stezce a kamenných schodech. Hrad byl po kompletní rekonstrukci v roce 2000 zpřístupněn veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám