Hlavní obsah

Ruské letadlo začalo hořet po tvrdém dopadu na čáslavské letiště

– Čáslav • Aktualizováno
Právo, Novinky, rap, rsk

Na vojenském letišti v Čáslavi havarovalo ve středu před polednem letadlo. Jedná se o ruský armádní stroj. Při přistávání se mu nevysunul podvozek a tvrdě dopadlo na začátek ranveje čáslavského vojenského letiště. Stroj pak začal hořet.

V Čáslavi havarovalo vojenské letadloVideo: Novinky

 
Článek

"Při přistávacím manévru došlo k nehodě ruského letounu An-30 v Čáslavi. Tento letoun je tady v rámci pozorovacího letu při programu Open Sky - Otevřené nebe," řekla Právu mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Při pádu se zranilo šest lidí. "Původní informace o 19 zraněných se nepotvrdily," řekl ČTK náměstek ředitele středočeské záchranné služby Petr Mach. Některé převážené pacienty podle něj záchranáři evidovali vícekrát.

Foto: Právo

Náčelník generálního štábu AČR Vlastimil Picek na místě nehody.

"Mohu potvrdit, že letoun Ruské federace, který zde byl na plánovaném monitorovacím letu v rámci Open Sky a přistával v Čáslavi, po poruše podvozku začal hořet. Kromě jednoho vojáka stačili všichni opustit palubu, ostatní mu pak pomohli," řekl k nehodě z místa náčelník generálního štábu AČR Vlastimil Picek.

"Celkové číslo je šest, z toho je pět příslušníků Ruské federace, jeden z naší armády. Dva jsou na popáleninovém centru Vinohradské nemocnice, jeden Čech je tam převážen, ostatní jsou v kolínské nemocnici," dodal k bilanci zraněných.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mluvčí generálního štábu Jana Růžičková

Podle Růžičkové bylo na palubě stroje patřícímu ruskému letectvu 23 lidí.

Ve čtvrtek do ČR přiletí inspekce Ruské federace, která na vyšetřování nehody bude spolupracovat s českými vojenskými experty.

Naměřena byla nízká hladina radiace

K informacím o případné radiaci na palubě Picek uvedl, že skutečně velmi nízká hladina ionizačního záření naměřena byla. Podle vojenského experta, který na místo dorazil, nízké záření vzniká v přístroji, který měří námrazu na křídlech. "V žádném případě však nedošlo k nějaké kontaminaci nebo ohrožení zdraví kohokoli," uvedl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Havarovaný letoun Antonov An-30 v Čáslavi

Plukovník Igor Konašenkov z tiskového oddělení ruského ministerstva obrany podle agentury Interfax rovněž uvedl, že zranění utržilo šest lidí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Havarovaný letoun Antonov An-30 v Čáslavi

Let měl původně přistávat v Pardubicích, ale kvůli úpravě tamní přistávací dráhy byl mimořádně odkloněn do Čáslavi, o čemž byla ruská strana informována.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Letiště Čáslav - místo nehody

"Informaci, že letadlo spadlo na konci dráhy, mohu potvrdit, ale více nebudeme sdělovat, protože je vše v kompetenci armády. Policie to ani nebude dál šetřit," řekla Právu mluvčí kutnohorské policie Vendulka Marečková bezprostředně po nehodě.

Picek uvedl, že vyšetřování potrvá až několik dní.

Foto: René Chvalina, Právo

Havárie si vyžádala několik zraněných.

"Událost máme nahlášenou v 11:50. Jedná se o letadlo, které provádělo letecké snímkování," řekla Novinkám mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Na místě letištním hasičům pomáhaly profesionální jednotky z Čáslavi a Kutné Hory, přítomní byli také dobrovolní hasiči z Nových Dvorů. "Ve 12:25 se podařilo dostat požár pod kontrolu," doplnila Kostková.

Antonov AN30 je dvoumotorový turbovrtulový letoun sovětské výroby s prosklenou přední částí trupu navržený pro potřeby letecké kartografie. V České republice plní úkoly v rámci pozorovací mise Open Sky.Náplní mise Open Sky je vzájemná kontrola ve vzdušném prostoru partnerských zemí za účelem prohloubení důvěry. Rusko se k projektu zemí NATO připojilo před jedenácti lety, čímž získalo oprávnění podnikat vymezený počet letů nad územím států účastnících se projektu, tedy i nad Českou republikou.21. základna taktického letectva Čáslav zabezpečuje protivzdušnou obranu ČR a pohotovostní systém v rámci protivzdušné obrany NATO. Zajišťuje ale také výcvik pilotů a její příslušníci se účastní zahraničních operací a pomáhají vojenským i civilním letadlům v nouzi.

Rusové zahájili pětidenní pozorovací misi v pondělí. Akce je letos první v rámci inspekční aktivity podle smlouvy o otevřeném nebi. Maximální letová vzdálenost na území ČR, kterou smlouva povoluje, bude 800 km.

Česká republika provádí obdobné inspekce na území Ruské federace. Inspekce jsou prováděny ve spolupráci s USA a s využitím jejich speciálního pozorovacího letounu Boeing OC-135B. Letos tato společná inspekce proběhla ve dnech 2.-7. dubna 2012. Do konce roku 2012 provede ČR ještě obdobnou inspekci společně se Španělskem na území Ukrajiny.

Foto: Profimedia.cz

Ruské letadlo Antonov An-30 Clank

Open Sky (Otevřené nebe)

- Jedná se o mezinárodní armádní projekt na základě Smlouvy o otevřeném nebi, která vstoupila v platnost 1. ledna 2002. Součástí je 34 převážně evropských států, dále USA a Kanada.

- Jedná se o mezinárodní armádní projekt na základě Smlouvy o otevřeném nebi, která vstoupila v platnost 1. ledna 2002. Součástí je 34 převážně evropských států, dále USA a Kanada. - Projekt umožňuje provádět pozorovací lety nad územím jiných států a fotografování rizikových a zakázaných míst, včetně strategicky významných vojenských i civilních objektů.

- Jedná se o mezinárodní armádní projekt na základě Smlouvy o otevřeném nebi, která vstoupila v platnost 1. ledna 2002. Součástí je 34 převážně evropských států, dále USA a Kanada. - Projekt umožňuje provádět pozorovací lety nad územím jiných států a fotografování rizikových a zakázaných míst, včetně strategicky významných vojenských i civilních objektů. - Česká republika má právo provést každý rok až čtyři pozorovací lety nad územím jiných států a má povinnost přijmout stejný počet letů na svém území.

- Jedná se o mezinárodní armádní projekt na základě Smlouvy o otevřeném nebi, která vstoupila v platnost 1. ledna 2002. Součástí je 34 převážně evropských států, dále USA a Kanada. - Projekt umožňuje provádět pozorovací lety nad územím jiných států a fotografování rizikových a zakázaných míst, včetně strategicky významných vojenských i civilních objektů. - Česká republika má právo provést každý rok až čtyři pozorovací lety nad územím jiných států a má povinnost přijmout stejný počet letů na svém území. - Smlouva má posilovat mezinárodní důvěru na principu otevřenosti a předvídatelnosti.

- Jedná se o mezinárodní armádní projekt na základě Smlouvy o otevřeném nebi, která vstoupila v platnost 1. ledna 2002. Součástí je 34 převážně evropských států, dále USA a Kanada. - Projekt umožňuje provádět pozorovací lety nad územím jiných států a fotografování rizikových a zakázaných míst, včetně strategicky významných vojenských i civilních objektů. - Česká republika má právo provést každý rok až čtyři pozorovací lety nad územím jiných států a má povinnost přijmout stejný počet letů na svém území. - Smlouva má posilovat mezinárodní důvěru na principu otevřenosti a předvídatelnosti. - Žádný stát nemůže zatajit aktivity a vojenská strategická opatření na svém území.

- Smlouva doplňuje mezinárodní dokumenty kontrolující zbrojení a odzbrojení, především se jedná o Smlouvu o konvenčních ozbrojených silách v Evropě a takzvaný Vídeňský dokument 1999 o opatřeních pro posílení mezinárodní důvěry a bezpečnosti.

Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám