Hlavní obsah

Rus zabil autem v centru Prahy Kolumbijku, soud mu potvrdil devítiletý trest

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze v úterý potvrdil devět let vězení Rusovi Olegu Sergejeviči Gubinovi (42), který loni na Nový rok v centru Prahy v opilosti srazil autem dívku z Kolumbie. Gubin po propuštění z vazby loni v zimě uprchl do Ruska, odkud se nehodlá vrátit.

Odvolací soud potvrdil Gubinovi 9 let vězeníVideo: Novinky

 
Článek

Rozsudek je pravomocný, lze pouze podat dovolání k Nejvyššími soudu. Vzhledem k tomu, že Rusko své občany k trestnímu stíhání obvykle do zahraničí nevydává, nelze očekávat, že si muž trest odpyká.

Soudce vrchního soudu Michal Hodoušek řekl, že se Gubinova vina bezpečně prokázala a právní kvalifikace obecného ohrožení, jak ji stanovil předchozí verdikt Městského soudu v Praze, na případ pasuje.

„Obžalovaný se řítil centrem Prahy naprosto nepřiměřenou rychlostí, navíc o silvestrovské noci, kdy lze očekávat v centru značné množství lidí. Střet s někým byl zcela reálně možný a také k němu nakonec došlo,“ uvedl soudce s tím, že Gubin podle něj vůbec neměl řídit, protože nebyl vzhledem k požitému alkoholu a lékům schopen bezpečně ovládat vozidlo.

Uprchlý Rus, který autem zabil dívku v centru Prahy, dostal 9 let. Z vlasti se nechce vrátit

Krimi

Podle Gubinova obhájce Leonida Kušnarenka jeho klient později zmizel do ciziny hlavně proto, aby mohl dále podnikat a vydělávat peníze na odškodnění. Rodině pozůstalých, která požadovala přes čtyři miliony korun, vyplatil k letošnímu červenci přes dva miliony. Advokát po jednání řekl, že až klient zaplatí zbytek peněz, bude případně uvažovat o tom, že by si přijel do Česka odsedět vězení.

Gubin podle rozsudku srazil o silvestrovské noci krátce po 2:30 ve více než osmdesátikilometrové rychlosti na přechodu 26letou Kolumbijku, která novoroční Prahu navštívila se svými příbuznými a přáteli. Dívka na místě zemřela. Přivolaná policie u Rusa zjistila 2,28 promile alkoholu. Sám Gubin při výslechu uvedl, že si sražení turistky vůbec nevybavuje.

Rus skončil po nehodě ve vazbě, odkud byl po zaplacení milionové kauce propuštěn. Nejprve sliboval, že bude spolupracovat s vyšetřovateli, že se nebude vyhýbat trestnímu stíhání a podobně, po propuštění ale utekl do vlasti a odmítá se vrátit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám