Hlavní obsah

Rumburská nemocnice podá trestní oznámení na lékaře, který odhalil vraždu pacientky

Rumburk
Aktualizováno

Vedení nemocnice v Rumburku podá ještě v úterý trestní oznámení na lékaře Petra Vondráčka pro nadržování a neoznámení trestného činu. Trestní oznámení souvisí s případem vraždy sedmdesátileté pacientky, za kterou policie obvinila zdravotní sestru. Vondráček měl službu v den, kdy žena zemřela po vysoké dávce draslíku. Postup nemocnice považuje za účelový.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Lékař, který měl v době úmrtí pacientky službu, Petr Vondráček

Článek

Ředitel nemocnice Darek Šváb potvrdil, že trestní oznámení nesměřuje na neznámého pachatele, jak bývá obvyklé, ale právě na lékaře. „Trestní oznámení podáváme v souvislosti s konáním či nekonáním bývalého pracovníka. U ostatních zaměstnanců právní rozbor zjistil jen personální či kázeňské pochybení,“ vysvětlil Šváb.

Podle serveru Lidovky.cz, který na oznámení upozornil, Vondráček podle právního posudku manipuloval s důkazy a znehodnotil je.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vondráček jakékoli pochybení odmítá a kroky managementu nemocnice označil za účelové.

"Pokud si management nemocnice najme špičkovou právní firmu, čpí mi z toho účelovost. Zkrátka chtějí něco najít," řekl Vondráček s tím, že sám si právníka najímat nebude. "Mám čisté svědomí. Dvakrát jsem zajistil důkazy, vše jsem předal nemocnici. Veškeré vysvětlení jsem podal i managementu. Šokuje mě, že se vším takto manipulují," doplnil Vondráček.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ředitel nemocnice v Rumburku Darek Šváb

Sedmdesátiletá pacientka v rumburské nemocnici zemřela v noci na 6. června a vyšetřování prokázalo, že ji zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a smrt.

Odebral vzorky 

Na podezřelé úmrtí upozornil právě Vondráček. Nezdálo se mu úmrtí pacientky na srdeční arytmii, protože žena měla srdce v pořádku. Zjistil, že u zemřelé před smrtí prudce stoupla hladina draslíku. „Odebral jsem hned od pacientky krev a (nyní obviněné – pozn. red.) sestry jsem se zeptal, zda je draslík v infuzi, kterou právě podala. Sestra odpověděla, že ano, ale nevěřil jsem,“ řekl už dříve lékař.

Draslík měl být ženě podán infuzí, ale zřejmě jej dostala velkou dávku najednou přímo.

Infuzi proto poté bez vědomí podezřelé sestry poslal na testy, které potvrdily jeho podezření, že ačkoli v infuzi draslík nebyl, v těle ženy ho bylo množství neslučitelné se životem. Důkazy, které Vondráček předal subordinací zástupci primáře a primáři, podle něj skončily v odpadkovém koši.

Draslík zemřelé podala podle policie zdravotní sestra, které v případě odsouzení hrozí až 18 let vězení.

Eutanázii neprováděla 

Krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová řekla, že policie nemá indicie, že by sestře někdo pomáhal. „Vyšetřování případu probíhá dál. Variantu, že by obviněnou někdo kryl, ale neprověřujeme,“ doplnila Hyšplerová.

Policie původně pracovala s domněnkou, že sestra zabíjela ze soucitu a prováděla eutanázii. Tuto verzi však už policisté v podstatě vyloučili. Teď se zabývají verzí, že čin byl úmyslný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám