Hlavní obsah

Rom Suchý žádá soudkyni, aby se ve vlastním zájmu stáhla

Právo, Josef Koukal
Praha

Mediálně známý Rom Jaroslav Suchý, který z emigrace v Kanadě vede v Česku několik soudních sporů, zatím úspěch nezaznamenal. Jeho posledním pokusem o zvrat je stížnost na předsedkyni senátu Vrchního soudu v Praze Ludmilu Říhovou, která má v odvolacím řízení posuzovat jeho žalobu na stát za rasovou diskriminaci. Stížností se bude zabývat Nejvyšší soud.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Suchý proslul jako "Muž, který pohladil Obamu"

Článek

Suchý, kterému se podařilo pohladit amerického prezidenta Baracka Obamu při jeho návštěvě v Praze, napsal soudkyni osobní dopis. V něm ji žádá, aby se z projednávání jeho sporu s ministerstvem školství o půlmiliónovou náhradu za léta strávená ve zvláštní škole sama vyloučila.

„Je to ve vašem osobním zájmu,“ píše Suchý v e-mailu z Kanady, který má Právo k dispozici. Jako důvod uvádí členství soudkyně v předlistopadové Komunistické straně Československa a blíže nespecifikovanou podjatost vůči své osobě.

„Víte, pan Suchý toho soudu posílá opravdu hodně,“ reagoval nejprve mluvčí vrchního soudu Jan Fořt na dotaz Práva, zda podnět bude akceptován. Včera odpoledne však potvrdil, že žádost skutečně dorazila a do konce týdne bude postoupena Nejvyššímu soudu ČR.

„Není sice opatřena elektronickým podpisem a v takových případech se obyčejně čeká na potvrzení stížnosti normální poštou, ovšem paní doktorka nechce riskovat, že případný rozsudek bude napaden jen proto, že nebyla vyřešena námitka podjatosti,“ uvedl mluvčí Fořt.

Suchý zapomněl informovat svého obhájce

O svém úmyslu Suchý paradoxně neinformoval svého obhájce Davida Strupka, který ho ve sporu s českým státem zastupuje. „Já o tom nevím ani jsem s ním nijak neprobíral, jak to chce veřejně prezentovat,“ řekl Právu Strupek.

Senát Ludmily Říhové přitom už začátkem října rozhodl v jedné z věcí týkajících se Suchého. Tehdy potvrdil zamítavý rozsudek nižšího soudu ve věci jeho žaloby na poslankyni Strany zelených Kateřinu Jacques.

Suchý žádal omluvu a finanční satisfakci za její výrok ze září 2006 v televizi, kde politička uvedla, že po ní Suchý žádal peníze za to, že proti ní nebude svědčit ve sporu, který politička měla s pražským policistou Tomáš Čermákem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám